Geografi: Baskurs
Kort om kursen
Geografi är ett tvärvetenskapligt modernt framtidsämne där naturvetenskap och samhällsvetenskap möts och undersöker människan och naturens förhållande till varandra. Geografi är kopplat till de flesta av FN:s hållbarhetsmål. Kursen ger dig en förståelse för geografiska begrepp och kunskap om geografiska verktyg, t.ex. Geografiska informations system (GIS) och fjärranalys. Kursen erbjuder teori blandat med fältarbete och exkursioner i närmiljö.
Om utbildningen
Kursen "Geografi: Baskurs" ger dig en grundläggande förståelse för samhälls- och landskapsförändringar, befolkningsutveckling och urbanisering. Kursen är en blandning av kulturgeografi och naturgeografi och består av fyra delkurser.
1. Introduktion
Introduktion till grundläggande geografiska begrepp samt introduktion till kartografi.
I delkursen ingår fältstudier och exkursioner.
2. Geografiska Informationssystem, GIS
Introduktion till geografiska informationssystem och fjärranalys som undersökningsmetod.
3. Processer i naturen - påverkan och orsak till förändring över tid
Introduktion till översiktliga processer i naturen, bildning av mineral och bergarter, formation av landformer och landskap. Delkursen behandlar även meteorologiska processer och kilmatologi - orsaker till klimatets variationer.
I delkursen varvas teori med moment i fält.
4. Befolkningsutveckling och urbanisering
Introduktion till befolkningsgeografi och urbanisering med fokus på befolkningsutveckling och urbaniseringsprocesser kopplade till aktuella utmaningar och frågeställningar.
Kursen ingår i Kandidatprogrammet i geografi men kan även sökas som fristående kurs.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Efter studierna
Geografer arbetar ofta med samhällsplanering, klimatomställning, miljövård och bredare frågor kopplat till hållbar utveckling. Som geograf kan du till exempel arbeta med planering av ny kollektivtrafik, vägar, vattenförsörjning eller stadsplanering inför klimatförändringar. Geografer finns både inom näringslivet, offentliga verksamheter och internationella organisationer.
Vanliga yrkesroller bland våra tidigare studenter är :
- miljökonsult
- hållbarhetssamordnare
- stadsutvecklare
- samhällsplanerare
- GIS-konsult
Så är det att plugga
Undervisningen
- föreläsningar
- laborationer
- fältarbete
- övningar och gruppövningar
- seminarier
Undervisningen bedrivs av engagerade lärare som forskar inom området. Utbildningen har en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning, vilket du som student kommer att ha glädje av.
Lokaler
Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar. I Natrium samlas studenter och forskare inom de naturvetenskapliga områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.
Studier utomlands
Om du läser geografi vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier under din utbildning. Detta ses ofta som en god merit när man söker jobb, då många arbeten kräver internationell samverkan. Vi har över 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.