Inkluderande och exkluderande geografier
Kort om kursen
Kursen ger dig insikter i begrepp, teorier och perspektiv som hjälper dig förstå rumsliga processer och deras påverkan på platser och människor. Kursen utforskar hur rumslig inkludering och exkludering av olika samhällsgrupper kommer till stånd. Det handlar om både småskaliga stadsmiljöer, till exempel om lutande bänkar, till storskaliga fenomen såsom segregation och gentrifiering.
Denna kurs är en del av vårt utbud inom samhällsplanering.
Om utbildningen
På denna kurs får du lära dig att förstå och analysera hur processer med rumslig anknytning kan leda till inkludering eller exkludering av olika platser och samhällsgrupper. Du får också utforska den regionala dimensionen, och hur diskurser och politik kring tät- och glesbebyggda områden påverkar deras utveckling och attraktivitet.
Under kursens gång tillämpar du dina kunskaper genom att analysera exempel från olika rumsliga sammanhang. Du får också reflektera över de materiella och diskursiva faktorerna som ligger bakom rumslig inkludering och exkludering, samt relaterade planeringsmässiga utmaningar.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs minst 22,5 hp kulturgeografi, geografi, samhällsgeografi eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Rekommenderad studiegång
Kursen är obligatorisk för kandidatexamen i kulturgeografi och ingår i vår rekommenderade studiegång i kulturgeografi med fördjupning inom samhällsplanering.
Efter studierna
Studier i kulturgeografi ger dig möjlighet att arbeta inom en mängd olika branscher och yrken. Exempelvis kan du arbeta som samhällsplanerare, utredare, handläggare, analytiker eller konsult, både inom den offentliga och privata sektorn.
Så är det att plugga
Lokaler
Handelshögsskolans verksamhet finns på Vasagatan 1 och på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan finns dessutom ekonomiska biblioteket, som har många studieplatser.