Bild
Kvinnlig student sitter och arbetar med sitt verk vid ett arbetsbord.
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i fri konst

Program
K1FRI
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-7G50D
Programinnehåll
Ansökan stängd

Kort om programmet

Kandidatprogrammet i fri konst är en utmanande och kreativ utbildning som rustar dig för att bli konstnär redo att möta ett ständigt föränderligt samhälle. Som student får du fördjupa dig och kritiskt reflektera över ditt konstnärliga arbete, samarbeta med andra och tillägna dig praktisk kunskap i att på olika sätt möta en offentlighet som konstnär.

Om utbildningen

Under kandidatprogrammets tre år får du som student möjlighet att utveckla och fördjupa ditt konstnärliga arbete samtidigt som du ges en djupare förståelse för konstvärldens dynamik, möjligheter och utmaningar. Undervisningen är främst inriktad på konstnärligt arbete som kombineras med konst- och kulturteoretiska studier. Du får även välja mellan ett utbud av valbara kurser inom olika konstnärliga och tematiska fördjupningsområden efter ditt intresse.

Du får verktyg att utvecklas som konstnär genom ateljéarbete, handledning, seminarier, föreläsningar, workshops och praktiskt arbete med utställningar. Teoriundervisningen kombineras med essäskrivande där du får övning i att uttrycka dig i tal och skrift. 

Lärarkåren utgörs av nationellt och internationellt aktiva konstnärer, kritiker, forskare och curatorer. Utbildningen hjälper dig att finna din plats i konstvärlden och inspirerar till självorganisering och konstnärlig frihet. Genom att ta del av andra konstnärers arbete i öppna föreläsningar, seminarier och konstnärlig forskning får du möjlighet att bredda ditt perspektiv på vad konst är och kan vara.

Under dina studier har du tillgång till egen ateljéplats, välutrustade verkstäder och kunniga tekniker som ger dig tillfälle att utforska och fördjupa dig i en mängd olika tekniker och material. Utöver det har HDK-Valand ett samarbete med Konstnärernas kollektivverkstad (KKV). HDK-Valand har tre studentdrivna gallerier i anslutning till vårt campus, mitt i centrala Göteborg. Här har du som student möjlighet att visa upp dina verk och möta din publik.

Programmet samarbetar med ett stort antal utbildningar över hela världen, vilket gör det möjligt för dig som student att åka på internationella utbyten och ingå i olika samarbeten. Det finns även flera rese- och materialstipendier att söka för studenter. Genom att engagera dig i HDK-Valands galleriverksamhet och andra studentdrivna initiativ, kan du bli del av en plattform att visa upp och vidareutveckla ditt konstnärliga arbete på samt få erfarenheter av galleri- och utställningsproduktion.

Undervisningen

Under det första året introduceras du till arbete i ateljéer och verkstäder samt utbildningens olika undervisningsformat. Med fokus på gruppen, materialet och utställningen uppmuntras du att utveckla ditt konstnärliga arbete samt kritiskt reflektera kring din egen och andras process. Samtidigt får du en bred översikt över den samtida konstens former och sammanhang för att utmana och inspirera ditt eget konstnärliga tänkande.

Under det andra året ligger fokus på konstens och konstnärens roll i samhället. Du utvecklar ditt konstnärliga arbete i relation till olika offentliga rum, reflekterar kring utställningsformen och undersöker konstens roll i offentlighetens framväxt. Under året får du möjlighet att både genomföra ett individuellt projekt i det offentliga rummet och delta i en grupputställning på en utställningsplats utanför skolan. De senaste årens samarbeten inkluderar Gislaved konsthall, Vänersborgs konsthall, Göteborgs Botaniska trädgård och Göteborgs Naturhistoriska museum. Under vårterminen ges möjlighet för utbytesstudier vid ett av våra 85 partneruniversitet runt om i världen.

Under det tredje året genomför du ditt examensarbete i vilket du fördjupar du dig i ditt konstnärliga arbete. Tillsammans med dina klasskamrater organiserar du en examensutställning och producerar en utställningskatalog. Genom möten med olika aktörer på konstscenen, studiebesök och offentliga gallerisamtal med professionella konstnärer, introduceras du till framtida yrkesmöjligheter. Som en del av examensarbetet skriver du en essä där du formulerar frågeställningar som är centrala för ditt konstnärliga arbete och utvecklar ditt kritiska tänkande. Du förbereds både inför vidare studier och inför för ett yrkesliv som konstnär.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet

Arbetsprov

Här hittar du instruktioner för arbetsprovet till konstnärligt kandidatprogram i fri konst.

Mer information om Arbetsprov

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju.

Efter studierna

Efter avslutad utbildning ska du kunna verka i en rad olika sammanhang och konstnärliga kontexter. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå. På HDK-Valand kan du till exempel söka Masterprogrammet i fri konst.

Så är det att plugga

Lokaler

På Vasagatan 50 i Göteborg, där programmet ges, finns verkstäder för olika material och med teknik och utrustning för bland annat film, ljud och foto. 

Läs mer om våra lokaler