Utbildningsplan

Masterprogrammet i Globala studier

Master's Programme in Global Studies

Program
S2GST
120 högskolepoäng (hp)

Om utbildningsplanen

Giltig fr.o.m.
Hösttermin 2025
Diarienummer
GU 2024/1013
Ikraftträdandedatum
2025-09-01
Beslutsdatum
2024-06-13
Gäller från termin
Höstterminen 2025
Beslutsfattare
Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen
Startar på grundnivå och slutar på avancerad nivå
Nej

Inriktningar

Syfte

Programmet syftar till att ge avancerade kunskaper inom det tvärvetenskapliga området globala studier. Programmet erbjuder en högkvalitativ utbildning i samhällsvetenskap med fokus på transnationella och planetära politiska, ekonomiska, sociala och miljömässiga dynamiker som definierar det "globala".

Masterprogrammet i globala studier förser studenter med akademiska färdigheter för analys och kritiskt tänkande, yrkesmässiga överförbara färdigheter samt ämneskunskaper för att förstå komplexiteten i globala utmaningar samt för att utveckla verktyg för att ta itu med dem.

Programmet bygger på teoretisk och metodologisk pluralism och bygger upp kompetenser som är avgörande för både forskarutbildning och yrkesverksamhet. Särskild vikt läggs vid självständiga arbetsmetoder, kritisk bedömning och erfarenheter från verkliga livet som främjar förmågan att lösa problem, arbeta produktivt i team och arbeta för förändring.

Behörighetskrav

Kandidatexamen med minst 30 högskolepoäng inom samhällsvetenskap eller humaniora.

Sökande ska styrka sina kunskaper i engelska: Engelska 6 från svensk gymnasieskola, eller motsvarande nivå av ett internationellt erkänt prov, t.ex. TOEFL eller IELTS.

Examen och huvudområde

Utbildningen leder till Filosofie masterexamen med huvudområdet Globala studier (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Global Studies).

Innehåll

Programmet består av tematiska kärnkurser, kurser som utvecklar färdigheter, tematiska fördjupningskurser, en färdighetskurs och en masteruppsats. Den första terminen består av tre obligatoriska kurser inom ämnesområdet globala studier (inklusive en metodkurs). Den andra terminen inleds med en obligatorisk fördjupningskurs som följs av en valbar färdighetskurs, t ex en praktikkurs.

Det andra året är inriktat på specialisering som tränar färdigheter inom forskning. Under den tredje terminen väljer studenterna mellan ett antal fördjupningskurser inom ämnesområdet innan de utvecklar sina forskningsfärdigheter inom forskningspraxis och forskningsdesign. Den fjärde terminen ägnas åt masteruppsatsen.

Programmets studiegång: 

Termin 1 

Globala studier: Teorier och perspektiv (10 hp)
Det globala i ett historiskt sammanhang (10 hp)
Forskningsmetoder i Globala studier (10 hp)

Termin 2

Projektkurs i Globala studier (15 hp)
Valbar färdighetskurs (15 hp)

Termin 3 

Valbara fördjupningskurser inom Globala studier (15 hp)
Forskningspraxis i Globala studier (10 hp)
Forskningsdesign i Globala studier (5 hp)

Termin 4

Globala studier: Masteruppsats (30 hp)

Mål

Generella mål för masterexamen

Kunskap och förståelse

För masterexamen ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga

För masterexamen ska studenten

  • visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För masterexamen ska studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling. 

Lokalt mål för masterexamen

Kunskap och förståelse

För masterexamen ska studenten

  • visa kunskap och förståelse för transnationella och planetära politiska, ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhetsdynamiker, historiskt och i samtiden.

Hållbarhetsmärkning

Programmet är hållbarhetsrelaterat, vilket innebär att minst ett av programmets mål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Övergångsbestämmelser

Studenter som antagits till programmet enligt den tidigare utbildningsplanen och som önskar slutföra sina studier kommer att ges möjlighet till individuella studieplaner inom programmet, om det är praktiskt genomförbart och om studenten kan bedömas uppnå målen. Studenter som vill återuppta sina studier efter godkänd ledighet ska kontakta studieadministrationen vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Övriga föreskrifter

  • Uppföljning och utvärdering av programmet sker i enlighet med gällande Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Göteborgs universitet.
  • Programmets undervisningsspråk är engelska.
  • Studenter som väljer att göra en praktikkurs har själva ansvar för att hitta praktikplats, vilket också innebär en möjlighet att praktisera vid just de företag, organisationer, myndigheter, etc., som de är mest intresserade av.
  • Eventuella resor och andra merkostnader i samband med praktik och examensarbete bekostas i normalfallet av studenterna själva.

Platsgaranti

Studenter som följer programmet i föreskriven takt är i allmänhet garanterade plats på programmets obligatoriska och de valbara kurser som erbjuds på Institutionen för Globala studier.