
Masterprogrammet i Globala studier
Kort om programmet
Vill du arbeta för en mer jämlik, hållbar och inkluderande värld? Som student på masterprogrammet i globala studier får du en djupgående förståelse för hur globala utmaningar formar liv, miljöer och möjligheter till handling. Med fokus på förstklassig tvärvetenskaplig forskning och praktiska färdigheter gör programmet det möjligt för dig att bidra positivt till en mer hållbar värld. Programmet ges på engelska.
Om utbildningen
Klimatförändringar, miljöförstöring och långvariga våldsamma konflikter påverkar både samhället och naturen över hela världen. Samtidigt pågår en global omställning mot en mer hållbar framtid. Hur samarbetar och konkurrerar länder, organisationer och andra aktörer för att lösa de här utmaningarna? Genom masterprogrammet i globala studier får du insikt om de stora frågorna och förståelse för hur förändring faktiskt sker.
Programmet är förankrat inom det mångfacetterade och tvärvetenskapliga fältet globala studier och präglas av en historisk och socio-ekologisk förståelse av vår tids globala utmaningar. Här får du de analytiska verktygen för att hantera komplexiteten i dessa utmaningar samt förmågan att identifiera politiska alternativ för att möta dem.
Ämnet globala studier ger dig möjligheten att utforska och förstå de transnationella aspekterna av politiska, sociala, ekonomiska och miljömässiga processer – sådana som går bortom gränserna mellan lokalt och globalt, statligt och privat, regionalt och internationellt. Genom att analysera hur dessa har utvecklats över tid och i samspel med faktorer som sekularisering, den ”moderna” staten, kapitalism och imperialism, får du en djupare förståelse för dagens samhällsutmaningar.
Undervisningen sätter dig som student i centrum och vårt mål är att erbjuda en inspirerande miljö där du lär dig omsätta dina kunskaper till praktiska lösningar för en mer rättvis och hållbar framtid.
Behörigheter och urval
Behörighet
Kandidatexamen med minst 30 högskolepoäng inom samhällsvetenskap eller humaniora.
Sökande ska styrka sina kunskaper i engelska: Engelska 6 från svensk gymnasieskola, eller motsvarande nivå av ett internationellt erkänt prov, t.ex. TOEFL eller IELTS.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp
Praktik
En praktik ingår i masterprogrammet i globala studier. Praktiken ger dig möjlighet att bredda dina erfarenheter och arbeta inom en ideell organisation, en statlig myndighet eller en privat aktör. De färdigheter du utvecklar hjälper dig att bättre förstå ditt eget forskningsbidrag till globala studier, samtidigt som de förbereder dig för att omsätta din kunskap och analytiska förmåga på arbetsmarknaden. Praktiken kan genomföras i Sverige eller utomlands.
Efter studierna
På masterprogrammet i globala studier utvecklar du kunskaper, färdigheter och insikter som är avgörande för att arbeta mot hållbara lösningar på vår tids globala utmaningar. Våra tidigare studenter bidrar till sådana lösningar inom multilaterala organisationer som FN, ideella organisationer, medier samt nationella och lokala myndigheter världen över.
En masterexamen i globala studier öppnar också dörrar till en karriär inom forskning, exempelvis som analytiker vid tankesmedjor eller genom fortsatta studier på forskarnivå inom samhällsvetenskap. Institutionen för globala studier erbjuder forskarutbildningar inom samhällsvetenskapliga miljöstudier, socialantropologi, samt freds- och utvecklingsforskning.
Så är det att plugga
Undervisningen
Programmet erbjuder en forskningsinriktad och problemorienterad undervisning som utvecklar både analytiska och praktiska färdigheter. Under det första året får du en bred förståelse genom olika analytiska perspektiv. Denna kunskap används sedan i en praktisk simulering och fördjupas genom projektarbete samt antingen en praktik eller en fördjupningskurs.
Det andra året har en tydlig forskningsfokus och ger fördjupad kunskap inom fakultetens expertområden: samhällsvetenskapliga miljöstudier, socialantropologi och internationella relationer. Detta skapar en stabil grund för att arbeta med och utveckla din masteruppsats.
Undervisningen varvar innovativa metoder som simuleringar och nya examinationsformat med grupparbete och traditionella föreläsningar. Lärarna har gedigen forskningsbakgrund inom olika discipliner, vilket garanterar en öppen och dynamisk lärandemiljö med en mångfald av perspektiv.
Programmet ges på engelska.
Lokaler
Undervisningen äger rum i Annedalseminariet som ligger nära Slottsskogen i centrala Göteborg. Studiemiljön innehåller välutrustad teknologi och genomförs i både större gradängsalar och mindre seminarie- och grupprum. Utöver våra undervisningslokaler finns grupprum och studieplatser som du kan nyttja på vardagar och helger. Annedalsseminariet är tillgänglighetsanpassat med hiss, orienteringsskyltar med punktskrift, ramp vid huvudentrén, tillgänglig toalett och automatiska dörröppnare. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning. En bit bort ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där du kan låna kurslitteratur. I närheten av våra lokaler ligger också Linnéstaden och Haga där det finns gott om caféer och ett levande studentliv.