Bild
Man i blå sjukhuskläder sitter på ett kontor.
Foto: Josefin Bergenholtz
Länkstig

Möt Gabriel – logoped som arbetar på strokeenhet och neurorehabilitering

Gabriel ville läsa humaniora, men samtidigt ville han ha en yrkesutbildning. Valet föll på logopedprogrammet där han fick en kombination av olika ämnen som han var väldigt intresserad av; psykologi, lingvistik och medicin. Han känner idag att han valde helt rätt – ett meningsfullt arbete som också är långsiktigt hållbart.

Gabriel pluggade till logoped och tog sin examen 2018. Han hade under de första åren tjänster på ett flertal platser i Västra Götalandsregionen och jobbade med bland annat läs- och skrivutredningar samt inom strokesjukvården. Han ville helst tillbaka till Göteborg och 2022 dök en tjänst inom neurologopedi upp. Gabriel är idag anställd vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och har två olika arbetsplatser: Strokeavdelning 135 på Sahlgrenska sjukhuset samt Rehabiliteringsmedicin på Högsbo sjukhus.

På Strokeenheten

Till strokeenheten kommer personer med misstänkt eller konstaterad stroke. Där jobbar Gabriel i team med bland annat fyra logopedkollegor samt med andra professioner; fysioterapeuter, arbetsterapeuter, läkare, kurator m. fl. Tillsammans bedömer de behovet av och startar rehabilitering för patienterna. Detta görs under de första dagarna och veckorna innan det är dags för patienten att skrivas ut till nästa vårdinstans.

Kan du beskriva en typisk arbetsdag på Strokeenheten?
På strokeavdelning 135 börjar dagen ca 07.30 med att läsa in sig på patienterna som kommit in sedan senaste arbetspasset, för att börja kunna planera dagen. Klockan 08.00 träffas rehabteamet, och schemalägger dagens tider.

Sedan fortlöper dagen, ofta enligt den planering som gjorts, men eftersom detta är akutsjukvård behöver vi ofta vara flexibla; många patienter är trötta eller medtagna, eller behöver göra undersökningar, eller behöver flyttas till andra avdelningar eller sjukhus. Detta gör också att bedömningarna framför allt innebär screening för nedsatt tal-, språk- och sväljfunktion.

En del av dagen ägnas alltid åt journalskrivande och till att förbereda träningsmaterial. Vi håller möten med anhöriga och patienten för att informera om bedömning och rehabilitering och kunna få information från dem. Arbetsbelastningen varierar mycket och beror på hur många som fått stroke senaste dygnen. 

porträttfoto Gabriel

"...ett stimulerande arbete med nya lärdomar varje dag." /Gabriel

Rehabiliteringsmedicin

Halva tiden av sin tjänst är Gabriel verksam på Högsbo sjukhus, där han framför allt jobbar på en avdelning för neurorehabilitering. På den avdelningen träffar han patienter i yrkesför ålder som har en neurologisk sjukdom eller skada. De flesta han träffar har drabbats av stroke, men det förekommer även patienter som har tumör, traumatiska hjärnskada eller TBE (fästingburen hjärninflammation). Även här arbetar Gabriel i ett team med andra professioner.

Hur kan en dag på Rehabiliteringsmedicin se ut?
– På rehabmedicin är framförhållningen lite längre, där planerar jag min tid en vecka i förväg.

– En vanlig dag börjar klockan åtta med förberedelse, jag läser in mig på journalerna. Sedan har jag själv bokat patientbesök för träning av tal, språk och/eller sväljning från klockan nio.

– Ofta är det något möte under dagen, till exempel teamkonferens, där hela teamet ses och går igenom alla patienter. Vi har också planeringsmöten då hela teamet träffar patient och anhöriga för information och planering rörande vårdtiden.

– På rehabmedicin har jag som logoped förutsättningar att göra djupare bedömningar, jag kan anpassa mer individuellt för att patienten ska återfå funktioner.

man sitter vid bord med ett antal objekt framför sig
Foto: Josefin Bergenholtz

Logopedyrket

Vad tycker du är viktiga egenskaper för en logoped?
Lyhördhet och nyfikenhet är viktiga för att få till bra möten med patienter. En nyfikenhet kommer också väl till pass eftersom man får så många chanser att lära sig nya saker.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag tycker om mångfalden av människor jag får möta, både bland patienterna och bland kollegor. Sedan är det är fint att få chans att hjälpa människor med deras bekymmer. Alltid ett stimulerande arbete med nya lärdomar varje dag. Jag är också tacksam för alla fina kollegor jag har fått träffa på utbildningen och sedan examen. Det kan konstateras att vi är en trevlig yrkeskår!

Vad tycker du man bör känna till om man funderar att på att läsa till logoped?
Det är långt, fyra terminer, till första praktikperioden, så läs på ordentligt också om yrket, inte bara utbildningen. Det är större konkurrens om tjänster i och nära studieorterna, så det är bra att i början vara beredd på att flytta eller vara flexibel med vilket logopediskt fält du kan tänka dig. 

TEXT & FOTO: JOSEFIN BERGENHOLTZ