Nord-Sydrelationer och globala perspektiv
Kort om kursen
Vad innebär egentligen ”utveckling”? Är det något som kan förklaras med teorier? Är det främst nationella faktorer som spelar in, eller är det mer internationella och globala frågor som styr? Handlar det bara om andra eller också om oss? Svaren ligger i samspelet mellan jordbruk och industrialisering, samt i frågor om politik, institutioner och hållbarhet – social, ekonomisk och miljömässig.
Denna kurs är en del av vårt utbud inom samhällsplanering.
Om utbildningen
Kursen behandlar frågor om vad utveckling är liksom skillnader i utvecklingserfarenheter mellan olika länder, mellan stad och landsbygd, samt mellan olika samhällsgrupper i det Globala Syd.
Fokus är på människors försörjningssituationer i olika lokala kontexter, även om det lokala också måste förstås mot bakgrund av globala, regionala och nationella processer, samt relationer mellan aktörer på olika skalor. Begrepp som utveckling, genus och ”livelihoods” problematiseras.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs minst 22,5 hp kulturgeografi.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Rekommenderad studiegång
Kursen är obligatorisk för kandidatexamen i kulturgeografi och ingår
i vår rekommenderade studiegång i kulturgeografi med fördjupning inom
samhällsplanering.
Efter studierna
Studier i kulturgeografi ger dig möjlighet att arbeta inom en mängd olika branscher och yrken. Exempelvis kan du arbeta som samhällsplanerare, utredare, handläggare, analytiker eller konsult, både inom den offentliga och den privata sektorn.
Så är det att plugga
Lokaler
Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1 och på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.