Slöjd 1 för lärare åk 7-9
Kort om kursen
Kursen vänder sig till dig som vill börja studera till slöjdlärare. Kursen utgör den första delkursen i Ämneslärarprogrammets utbildning till slöjdlärare för åk 7-9, men är också öppen att söka som fristående kurs för dig som vill utbilda dig till slöjdlärare på andra vägar än via Ämneslärarprogrammet.
Om utbildningen
Med utgångspunkt i slöjdens material, redskap och hantverkstekniker introduceras de studerande för skolämnet slöjd. Fokus ligger på grundläggande kunskaper om och i att säkert och ändamålsenligt hantera redskap och handverktyg. Erfarenheterna från det hantverksmässiga arbetet relateras till slöjdämnets övriga målsättningar i gällande kursplan för grundskolan, och till vad det innebär att vara lärare i en sådan verksamhet. Undervisningen sker bl.a. genom seminarier, föreläsningar, workshops och olika hantverksmässiga övningar.
Tre saker är viktiga att framhålla om kursen för dig som är intresserad av att läsa den som fristående kurs:
- Kursen leder inte med automatik till behörighet som slöjdlärare.
- I kursen ingår arbete i såväl mjuka som hårda slöjdmaterial.
- Om du i första hand är intresserad av att utveckla din kompetens på hantverksområdet är detta troligen inte kursen för dig då den har ett stort och tydligt integrerat ämnesdidaktiskt perspektiv med fokus på kommande slöjdlärarroll.
Andra halvan av terminen ges kursen Slöjd 2 för lärare åk 7-9. Du söker båda kurserna samtidigt.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %), högskolepoäng från konstnärlig utbildning eller från Lärarutbildning (33 %), max 165 hp.