Vetenskapliga metoder för högskolepedagogik
Om utbildningen
Den här kursen introducerar dig till olika metodologiska ansatser för att formulera, planera och genomföra högskolepedagogiskt forsknings- och utvecklingsarbete i högre utbildning. Kursen behandlar även kvalitativa, kvantitativa och blandade metoder för att producera och analysera data, samt hur systematiska forskningsöversikter kan genomföras. Fokus läggs också på olika kvalitetskriterier, validitet och reliabilitet, samt forskningsetiska problem, riktlinjer och val av forskningsmetod. Efter godkänd kurs har du även fördjupat dig i forskningsetiska riktlinjer, problem och principer, val av forskningsmetod och hur resultat från utvecklingsarbete kan användas för verksamhetsutveckling i högskolepedagogik.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs avlagd kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande examen. Dessutom måste studenten uppvisa färdighet i engelska motsvarande engelska 6 (svensk gymnasienivå) eller engelska B med minst godkänt resultat eller genom ett internationellt test i engelska med krav på lägsta resultat: TOEFL-test på papper= 575 eller på dator = 213 eller alternativt en kandidatexamen som getts på engelska.
Tillgodoräkning
Du som har läst kurser i högskolepedagogik, antingen vid PIL-enheten på Göteborgs universitet eller vid något annat lärosäte kan inkludera dessa i din examen om de inte redan använts i någon annan examen. Om kurserna inte är poänggivande (t.ex. PIL101, PIL102 och PIL103) kan du ansöka om att få dem tillgodoräknande som poäng inom huvudområdet högskolepedagogik.
För frågor om tillgodoräkning, kontakta Elin Nordenström, elin.nordenstrom@gu.se
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Kursen leder till kompetenser att genomföra utvecklings- och forskningsprojekt med särskilt fokus på olika högskolepedagogiska sammanhang.
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen ges på engelska, på distans med nätbaserade aktiviteter och omfattar föreläsningar, seminarier och workshops. I kursen ingår arbete både i grupp och individuellt.