Miljöarbete
Miljöarbetet vid Tjärnö marina laboratorium är sedan 2004 miljöcertifierat. Det innebär att vi ständigt förbättrar verksamheten i syfte att minska vår negativa miljöpåverkan och stärka den positiva påverkan för hållbar utveckling genom forskning, utbildning och samverkan med samhället.
Vårt miljöarbete
Miljö och hållbarhet är väl inarbetade begrepp på Tjärnölaboratoriet; vi var tidigt ute och blev miljöcertifierade redan 2004. Våra båtar går på miljöbränsle, vi värmer lokalerna med havsvatten genom värmepumpar, har nyinstallerade solceller på taken och arbetar på olika sätt för att minska vår miljöpåverkan.
Till exempel använder vi fjärrstyrda undervattensfarkoster försedda med kameror, så kallad ROV-teknik, för att undersöka havsbottnarna. På så sätt kan vi studera känsliga bottenorganismer utan att göra skada.
Skepparna på vårt forskningsfartyg Nereus optimerar gång och hastighet vid provtagningar och exkursioner för att minska bränsleåtgången och på så sätt sänka kostnader och utsläpp av koldioxid.
Miljöaktiviteter
Utifrån universitetets mål och strategier arbetar vi med olika aktiviteter specifika för Tjärnölaboratoriet för att nå målen. Aktiviteterna tas fram av miljö- och arbetsmiljögruppen på Tjärnölaboratoriet.
Just nu har vi fokus på tre områden:
- Vi ger möjligheter till bra hybridmöten, bland annat har en ombyggnad skett av delar av biblioteket till mötesrum.
- Vi installerar solceller på matsalsbyggnaden.
- Vi planerar för ett nytt fartyg som ska ersätta Nereus och processen är igång.
Mycket av vårt miljöarbetet sker i samarbete med Akademiska Hus som är vår fastighetsägare. Läs mer om deras hållbarhetsarbete.
Några resultat i korthet
Vi följer utvecklingen av vår miljöpåverkan årligen och arbetar långsiktigt för att minska den negativa delen. Några resultat från de senaste åren:
Antalet resfria möten har minskat efter pandemi-åren men är ändå betydligt fler än 2019 som fungerar som basår för mätningar. (Ett möte innebär minst 3 personer i minst 15 minuter.) Digitala möten har blivit en självklar del både som mötesform och i viss undervisning, inte minst viktigt för verksamhet som bedrivs utanför Göteborgsområdet.
Miljöpolicy
Allt miljöarbete vid institutioner/enheter och fakulteter strävar mot att följa miljöpolicyn som bland annat uppmanar alla att förebygga eller minska miljöbelastningen och att ta miljöhänsyn i alla beslut. Målet är att Göteborgs universitet skall vara ett av de ledande i Europa för utbildning och forskning inom miljö och hållbar utveckling.
Regler för miljöanpassning
Det finns regler gemensamma för hela universitetet vad gäller t ex kemikaliehantering och tjänsteresor i syfte att minska negativ miljöpåverkan. Dessa styrdokument finns här.
Mer information om Naturvetenskapliga fakultetens miljö- och hållbarhetsarbete här.
För miljöarbetet vid Tjärnö finns också rutiner specifika för vår verksamhet t ex hur arbete vid laboratorierna ska gå till, se nedan.
Laboratoriearbete
Miljörevision
Varje år genomförs både intern och extern miljörevision av verksamheten vid universitetet. Tjärnölaboratoriet granskas två gånger under en treårs-period. Vid revisionerna granskas verksamheten ur flera perspektiv. Uppfyller vi lagkraven? Uppfyller vi standardens (ISO 14001) krav på verksamheten? Följer vi våra egna dokumenterade rutiner?
Miljösamordningen
Varje institution eller enhet bidrar med en eller fler miljösamordnare till fakultetens miljöråd. Miljösamordnarna arbetar med aktiviteter på institutionerna som ytterst syftar till att nå universitetets miljömål. Från Tjärnölaboratoriet deltar Ullika Lundgren i miljörådet.