Information till lärare
Vi välkomnar såväl kursledare med sina universitetsstuderande som lärare med sina gymnasieelever. Här har vi listat information som är bra att känna till inför ert besök.
Bokning allmänt
Kost och logi samt föreläsningssal, laboratorieutrymmen och andra lokaler bokas hos receptionen. Har du inte bokat ännu ansöker du om plats på den här sidan (välj formulär för "Lärare/ledare").
För att underlätta kökets planering är det viktigt att du så snart som möjligt meddelar kursdeltagarnas eventuella allergier och matpreferenser.
In- och utcheck
Incheckning är normalt klockan 15. Utcheckning senast kl 11 avresedagen.
Laboratoriearbete
Vi är måna om säkerhet och miljö. Kontakta gärna laboratorieansvarige för att boka in en genomgång av rutiner och regler för laboratoriearbete.
Läs mer om labbutrymmen och utrustning
Fartyg
Stationens fartyg Nereus bokas hos receptionen. Nereus är ofta upptagen så var ute i god tid.
I syfte att minimera slitage på havsbottnarna kan vi ombord på Nereus erbjuda en direktsändning från livet på havsbottnen med hjälp av kameror och fjärrstyrd undervattensfarkost, så kallad ROV. Kontakta receptionen för mer information om detta miljövänliga alternativ till bottenskrap.
Läs mer om våra fjärrstyrda undervattensfarkoster
Småbåtar
Kurserna på stationen har tillgång till tre mindre båtar (4,5 m) med aktersnurra. För att få köra dessa behövs en förarutbildning som ges av verkstadspersonalen.
Stationen har också tre roddbåtar som kan användas av kurser och gästforskare. För att använda dessa behövs en kort genomgång som utförs av verkstadspersonalen.
Småbåtar, förarutbildning och genomgång av roddbåtar bokas hos småbåtsansvarig.
Läs mer om våra fartyg och båtar
Snorkling och fridykning
Snorklingsutrustning finns att låna i Dykeriet. Där finns även en informationstavla med regler för snorkling och fridykning. För dykning gäller särskilda regler. Om dykning är aktuellt ska stationens dykverksamhetsledare alltid kontaktas först.
Läs mer om snorkling och dykning
Riskbedömning
Perioden 20 oktober till 31 maj ska en enkel riskbedömning (pdf) göras för allt fältarbete inklusive snorkling. Fältarbete utanför "småbåtsområdet" (se stationens sjökort) eller ensamarbete måste riskbedömas året runt.
Vid frågor, kontakta småbåtsansvarig eller stationssamordnare.
Internet
På stationen finns det trådlösa nätverket Eduroam. Kontakta receptionen om ni inte kan logga in för att få ett lösenord till Göteborgs universitets gästkonto.
Läs mer om stationens IT-resurser
Sophantering och återvinning
Som kursledare är du ansvarig för att studenterna följer stationens rutiner för sopor och återvinning.
Kommunikationer
På Tjärnö finns ingen kiosk eller affär. Västtrafik kör buss vissa tider till och från Strömstad. För mer information se:
- Västtrafiks reseplanerare: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/reseplaneraren/
- Närtrafik: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/anropsstyrd-trafik/nartrafik/stromstad/
Tjärnölaboratoriet har en minibuss som kan användas för att till exempel hämta ankommande studenter vid järnvägsstationen i Strömstad. Bussen bokas av lärare, kontakta receptionen för mer information.
Krisledningsgrupp
På kvällar och helger finns ingen personal på stationen. Om något allvarligt händer som inte kan vänta, kontakta då någon i stationens krisledningsgrupp. Information om krisledningsgruppen finns på de "gröna anslagen" som är uppsatta på flera platser på stationen.
Sjukvårdsupplysning: Ring 1177
Nödläge: Ring 112
Adress: Tjärnö marina laboratorium, Laboratorievägen 10, 452 96 Strömstad.
Mer information
Titta gärna runt här på vår hemsida för mer information. Här finns detaljerade uppgifter om lokaler, utrustning och olika resurser.
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att allt ska fungera efter belåtenhet. Tveka inte att kontakta oss före eller under besöket om ni har några frågor!
Kontaktpersoner
Laboratorieansvarig
Ahmed Alrifaiy
Småbåtsansvarig
Joel White
Dykverksamhetsledare
Gunnar Cervin
Stationsamordnare
Helen Veerman
Receptionen
Gunilla Johansson