Konferens Tjärnö
Samla kollegerna i kreativ forskarmiljö på Tjärnö marina laboratorium.
Mötesplatser
Det finns gott om mötesplatser av olika slag - från bekväma sittgrupper för diskussion i mindre sällskap, till hörsalen med modern presentationsteknik och 99 sittplatser.
Flera av rummen är utrustade med videokonferensteknik som gör det möjligt för externa deltagare att vara med på möten. I alla lokaler finns trådlöst internet via nätverken eduroam och GoteborgsUniversitet.
Mer information om lokaler
Mer information om lokaler finns på sidan Lektionssalar och mötesrum.
Boende
Vita förläggningen
Alla rum i Vita förläggningen har egen dusch och toalett. Ett samlingsrum på andra våningen är möblerat för såväl informella runt-bordet-möten som trivsamt samkväm i soffgruppen. Där finns även ett pentry med kylskåp och utrustning för kaffe- och tekokning.
På samma våningsplan ligger ett enklare gym samt bastu. Bastu finns även i Dykeriet i verkstadsbyggnaden nere vid vattnet.
Matsalen
I Matsalen serveras frukost, lunch och middag. Maten lagas från grunden av vår kökspersonal, mycket är ekologiskt och färsk fisk köps från en lokal fiskhandlare i Strömstad.
Tjärnölaboratoriet är Kran-märkt. Det innebär att vi väljer bort vatten på flaska och istället serverar gott vatten från kranen. På så sätt bidrar vi till minskade transporter och lägre utsläpp av växthusgaser och övergödande ämnen.
Guidade visningar på stationen
Nyfiken på vad som händer på Tjärnölaboratoriet? Boka en visning så guidar vi er runt och berättar om allt spännande som pågår. Ni kan också välja att enbart besöka vårt akvarium som är Sveriges mest artrika. Här nedan presenterar vi tre alternativ men finns andra önskemål försöker vi anpassa inriktning och tid.
Guidad visning av stationen – ca 90 minuter
En marinbiolog berättar om havet och marina miljöfrågor, visar upp delar av vår forskning och undervisning och ni får ta en titt på våra fartyg. Vi besöker stationens akvarium och visar en film om Kosterhavets nationalpark. Visningen kan anpassas efter den besökande gruppens förkunskaper och intressen.
Tjärnö Akvarium – ca 45 minuter
En marinbiolog guidar genom akvariet med alger och djur från Västerhavet. Här finns stora och små fiskar men också mindre kända varelser som trollhummer, piprensare och ögonkorall. Och vad sägs om att klappa en sjögurka!?
Om tiden är knapp – 10 minuter
En kort introduktion av fältstationen som kan avslutas med att ni besöker akvariet på egen hand.
Utfärder med R/V Nereus
Vårt specialutrustade forskningsfartyg Nereus används i både forskning och undervisning. Det kan även bokas av besökande grupper. Ni får sällskap av en kunnig marinbiolog som berättar om havsmiljön och om forskningen som Tjärnölaboratoriet utför i Kosterhavet. Här är två exempel på utfärder som vi kan erbjuda men diskutera gärna andra upplägg med oss!
Till Yttersta utposten – cirka 4 timmar
Utfärd med forskningsfartyget Nereus till Kosterhavets nationalpark och Ursholmens fyrplats. På vägen gör vi ett stopp för att titta närmare på alger och djur som vi hämtar upp från havets botten.
Vi angör Ursholmen med dess fyrplatshistoria och från toppen på ön ser vi oftast ända till Norge. Fika eller lunch iland eller ombord. Vägen hem tar vi genom det sjöbodstäta Kostersundet mellan Nord- och Sydkoster. Med reservation för ändringar vid dålig väderlek.
Filmtajm i Kosterhavets djup – cirka 3 timmar
Utfärd med forskningsfartyget Nereus till Kosterhavets nationalpark. Ute på den djupa Kosterfjorden skickar vi ner en fjärrstyrd undervattensfarkost som filmar och sänder direkt från havsbottnen.
Bilderna visas på en skärm ombord och en marinbiolog guidar er bland havsanemoner och svampdjur. Ni får provsmaka vatten från 100 meters djup som vi tar upp med vattenhämtare. Fika ombord. Med reservation för ändringar vid dålig väderlek.
Priser
En dag eller flera? Båtutfärd eller guidad visning av stationen? Enkel middag eller skaldjursbuffé i Akvariet? Möjligheterna är många! Hur länge ni stannar och vad ni väljer att göra beror förstås på vilket syfte ni har med mötet.
Konferens- |
Logi |
Måltider |
|
---|---|---|---|
Universitet & |
400 kr |
300 kr/200 kr |
250 kr |
Myndigheter, företag & föreningar |
700 kr |
550 kr/450 kr |
250 kr |
Priser på mötespaket
Lunch till lunch
Lunch inklusive salladsbuffé och måltidsdryck vid ankomst, eftermiddagsfika med kaffe/te, juice och kaka, middag på kvällen. Övernattning i enkel- eller dubbelrum samt frukostbuffé. Förmiddagskaffe med frukt och kex samt lunch. Tillgång till möteslokaler.
Pris universitet & högskolor med övernattning i enkel-/dubbelrum:
1398 kr/1198 kr
Pris övriga med övernattning i enkel-/dubbelrum: 1948 kr/1748 kr
Heldag
Fika med fralla vid ankomst, lunch inklusive salladsbuffé och måltidsdryck samt eftermiddagsfika med kaka. Tillgång till möteslokaler.
Pris för universitet & högskolor: 604 kr
Pris för övriga: 904 kr
Pristillägg för aktiviteter
Priser per grupp om 20 deltagare.
Guidad visning av forskningsstationen (ca 90 min)
Universitet & högskolor: 900 kr
Övriga: 1500 kr
Tjärnö Akvarium (ca 45 min)
Universitet & högskolor: 450 kr
Övriga: 750 kr
Båttur till Yttersta utposten (ca 4 timmar)
Universitet & högskolor: 6400 kr
Övriga: 20 000 kr
Filmtajm i Kosterhavets djup (ca 3 timmar)
Universitet & högskolor: 8400 kr
Pris för övriga: 21 000 kr
Kontakt och bokning
Kontakta oss så hjälper vi gärna till med planeringen av er vistelse.
E-post: booking.tjarno@gu.se
Telefon: 031-7869600
Mer om Tjärnölaboratoriet
Tjärnö marina laboratorium är en forskningsstation för utbildning och forskning om havet. Tjärnölaboratoriet är en del av Göteborgs universitet och de första studenterna kom hit redan 1963.
Idag är Tjärnölaboratoriet en av Europas modernaste marina forskningsstationer med mycket goda förutsättningar för experimentella studier. Det internationella samarbetet är omfattande med besök av forskare och studenter från hela världen. Cirka 60 personer är verksamma på stationen året om med forskning, undervisning och drift.
Forskning med bredd
Forskningen på Tjärnö spänner från grundläggande frågor om att försöka förstå hur havet fungerar till mer tillämpade ämnen som kustzonsförvaltning, miljöövervakning och vattenbruk.
Exempel på några forskningsområden är evolution och artbildning, genetiska metoder för bättre fiskeriförvaltning och utveckling av svensk tångodling.
En del av samhället
Tjärnölaboratoriet bidrar med marin kompetens i olika samhällsfrågor. Bildandet av Kosterhavets nationalpark, samförvaltningen av räkfisket i Koster- och Väderöfjorden och hållbar turism är några exempel på samarbeten med myndigheter och näringsliv.
Varje år kommer flera hundratals elever från grundskolor och gymnasier från hela Sverige till Tjärnö för att lära mer om havet. Sommartid bjuds allmänheten in till Tjärnö Akvarium och ett program med populärvetenskapliga föreläsningar och olika aktiviteter för både barn och vuxna.