
Nationella prov i religionskunskap
Det nationella provet i religionskunskap genomförs årligen under vårterminen i årskurs 9. Den provgrupp som tar fram provet arbetar på Institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet. Provgruppen arbetar på uppdrag av Skolverket.
OBS! Den 7 mars 2025 fattade Skolverket beslut om att ställa in det digital nationella provet i religionskunskap för vårterminen 2025. I stället ska det så kallade ”Ersättningsprovet” genomföras. Läs mer på Skolverkets webbplats.
Om arbetet med nationella prov
Institutionen för didaktik och pedagogisk profession tar på Skolverkets uppdrag fram nationella prov i religionskunskap för årskurs 9. Vi som arbetar med uppdraget är en blandad grupp bestående av forskare, provkonstruktörer och verksamma grundskollärare. För årskurs 9 levererar vi varje år ett prov till Skolverket.
Det nationella provet genomförs digitalt
De nationella proven i religionskunskap för årskurs 9 genomförs oftast under april/maj varje år. Provet 2025 sker 29 april och 7 maj.
Från och med våren 2025 kommer det nationella provet i religionskunskap att genomföras digitalt i Skolverkets provplattform. Läs mer på Skolverket.se.
Provrapport 2024
I regel författas varje år en provrapport för det prov som genomförts under året.
Provrapport nationellt prov religionskunskap årskurs 9, 2024 (PDF)
Mer information
Samarbeta med provgruppen
Vill du medverka i utvecklingen av nationella prov i religionskunskap?
Provgruppen samarbetar med ett stort antal lärare runt om i Sverige, men söker alltid efter nya samarbeten. Genom utprövningar och vid lärardagar tar vi lärdom och utvecklar arbetet med proven. Att ha kontakt med elever och lärare är ovärderligt för att proven ska bli så bra som möjligt.
De lärare som deltar i provgruppens arbete upplever ofta att de får en större förståelse för ämnet, hur kursplanen kan tolkas och att de fördjupar sina kunskaper om frågekonstruktion och bedömning. Samarbetet kan därför anses vara fortbildning i religionskunskap.
Utprövningar
Så kallade utprövningar är provgruppens främsta verktyg för att säkerställa att provets uppgifter mäter vad de är avsedda att mäta, det vill säga elevernas kunskaper i religionskunskap. Utprövningar av uppgifter pågår kontinuerligt. I regel tar det flera år innan en uppgift hamnar i ett faktiskt prov. Innan dess har versioner av uppgiften prövats ut många gånger av hundratals elever.
Hur går en utprövning till?
En utprövning innebär att deltagande lärare får länkar till ett digitalt elevhäfte med ett antal uppgifter med blandade format skickade till sig. Utprövningarna kan ske på alla typer av digitala enheter som PC, Mac, Chromebook och Ipad.
Lärardagar
Någon gång per termin bjuder provgruppen även in till lärardagar i Göteborg. Då träffas lärare för att bedöma uppgifter som prövats ut och vi samlar in synpunkter på utkast till uppgifter. I dialogen med praktiserande lärare framkommer mycket värdefulla synpunkter för provets fortsatta utveckling.
Anmäl ditt intresse
Vill du också vara med och hjälpa oss att utveckla proven?
Lärarenkät
Till det nationella provet i religionskunskap finns en lärarenkät där lärare som genomför provet kan lämna synpunkter. Enkätresultatet används för att förbättra och utveckla kommande prov och väger tungt i de avväganden provgruppen gör när de konstruerar provet.
På grund av att det digitala provet ställts in utgår lärarenkäten för provet våren 2025. Mer information om enkäten kommer längre fram.
Gamla nationella prov och bedömningsstöd
Ett nationellt prov är sekretessbelagda i sex år efter att det har genomförts. Här finns exempel på prov och bedömningsstöd i religionskunskap där sekretessen löpt ut.
Nationella prov från 2016 och 2017
Här hittar du samtliga häften som ingick i de nationella proven i religionskunskap för årskurs 9 åren 2016 och 2017.
Bedömningsstöd religionskunskap årskurs 6
Bedömningsstöd i religionskunskap för årskurs 6 från år 2017 är nu frisläppta. Här hittar du provet, lärarinformation och bedömningsanvisningar.
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter
Kontakt institutionen
Vi som arbetar med proven är alltid intresserade av att komma i kontakt med lärare, arbetslag eller skolor. Vi nås på: nationellaprovreligionskunskap@ped.gu.se
Kontakt Skolverket
Vill ni kontakta Skolverket angående nationella prov eller bedömningsstöd i religionskunskap kan ni göra det genom att skriva till nationellaprov@skolverket.se.