Image
Sofia Liljeqvist står och tittar ut över bergslandskap
Breadcrumb

Hon studerade tyska i Innsbruck: ”En äventyrsfylld tid”

Published

Sofia Liljeqvist är nyutexaminerad lärare i musik och tyska. När hon studerade på ämneslärarprogrammet läste hon en termin i Innsbruck i Österrike.
– Jag fick chansen att använda tyskan på ett helt annat sätt än vid studier hemma, säger hon.

Hur väcktes tanken på utlandsstudier?
– Tanken fanns redan när jag sökte till programmet. När jag bestämde mig för att läsa till tysklärare tänkte jag att jag måste åka på en utbytestermin för att få utöva språket ordentligt. Och även om jag inte hade läst just det här programmet tror jag att jag hade tagit chansen att åka på en utbytestermin.

Vad hade du studerat innan du åkte?
– Jag hade läst 60 högskolepoäng tyska och var 3,5 år in i programmet.

Image
Sofia Liljeqvist på snötäckt berg

Hur skulle du beskriva din utbytestid?
– Äventyrsfylld! Man tar vara på tiden på ett helt annat sätt när man är en begränsad tid på en plats. Det var ingen ledig eftermiddag eller dag här utan tiden skulle nyttjas till det fulla och man ville hinna uppleva så mycket som möjligt.

Vilka fördelar finns det med utlandsstudier?
– Chansen att få bo i ett annat land, se andra kulturer. Det är en fantastisk möjlighet att få uppleva något nytt, samt att inte fastna i samma mönster hela tiden. Plugglivet hemma i Göteborg ser lätt likadant ut under hela studieperioden. Här blev det något helt annat.

Hur utvecklades din tyska?
– Jag fick chansen att använda tyskan på ett helt annat sätt än vid studier hemma. I Göteborg använde jag bara tyskan under lektionstid, men under utbytet så använde jag den överallt. Man gick och köpte bröd på morgonen och så var tyskan med. Man är omringad av det. Att få ett språk flytande om man inte omger sig med det, känns svårt.

Image

Vad skulle du ge för tips till någon som funderar på att studera utomlands?
– Kolla över boendesituationen i god tid! Och tänk på hur du själv helst vill ha det. Vill man åt landets språk är det kanske bra att inte hamna i en studentkorridor med bara andra utbytesstudenter (eller så är det det man vill). Många ställen utomlands har mycket kollektiv, där man är några som delar på en lägenhet. Se vilka olika möjligheter som finns dit du ska. Och ta vara på tiden! Njut, upplev, prova nytt.

 

Text: Janna Roosch