Simon vill satsa på sitt skrivande
Med bakgrund inom naturvetenskapliga ämnen har Simon Jensen läst kursen Skriva 30 hp med siktet inställt på ett skrivande yrkesliv. -Jag har lärt känna mig själv som skribent och har blivit bättre på att skriva, säger han.
Simon Jensen flyttade från Danmark till Sverige under 90-talet. Han har läst kurser inom naturvetenskap, bland annat flera år matematik, och undervisat i programmering vid Göteborgs universitet. Vid sidan av studierna och efter arbetet inom högskolevärlden har han haft olika kreativa yrken.
- Jag har alltid skapat mycket. Jag har släppt diktsamlingar, publicerat olika artiklar, gjort layoutuppdrag, skrivit copy, jobbat som jazzmusiker och med dokumentärfilm, berättar Simon.
Nu vill han satsa på sitt skrivande, och sökte därför kursen Skriva 30 hp.
Blandad grupp studenter
Det var en blandad grupp studenter som läste kursen: några kom direkt från gymnasiet, några var sedan flera år etablerade journalister.
Vad gjorde ni under kursen?
- Vi hade två föreläsningar i veckan. Det var bra föreläsningar med olika lärare som bland annat berättade om skrivprocessen, stilistik och textanalys. Däremellan var det skrivövningar och de absolut roligaste och mest givande uppgifterna var stiltransponering, tycker Simon.
Då fick studenterna en kortfattad ganska torr text, som en TT-notis, och skulle skriva om den i en helt annan stil. Det kunde vara att skriva den som en dröm eller som en text fylld av metaforer.
Innan studenterna lämnade in sina skrivövningar träffades de i mindre grupper för att diskutera varandras texter och ge feedback inför de slutliga inlämningarna.
- Efter erfarenheten av att diskutera texterna i smågrupper har jag fortsatt att läsa det jag har skrivit högt för mig själv också efter kursen, som om jag hade publik. På så sätt kan jag verkligen upptäcka vad jag har skrivit, säger Simon.
Kreativ kurs som behövs
Simon tycker att Skriva är en bra introduktionskurs där han också har fått lära sig teorin bakom olika stilar och en del begrepp. Nu har han lättare att prata med andra skribenter och använder verktygen som han har fått i kursen för att skärskåda både sina egna och andras texter.
- Vad jag än läser lägger jag märke till litterära och stilistiska grepp, det kan vara romaner eller baksidan på ett mjölkpaket, skrattar Simon.
Hans mål är att försörja sig som romanförfattare eller frilansskribent och han vill kunna jobba med många olika typer av texter.
Har du fått verktyg för ditt eget skrivande?
- Skrivövningarna var väldigt bra och jag hade gärna haft fler av dem. Kursen är en kreativ utbildning som behövs. Jag lärde mig mycket som var konkret, men det jag har fått med mig mest är något abstrakt: självförtroende och självinsikt. Jag har lärt känna mig själv som skribent och känslan efteråt är ”ja, jag har blivit bättre på att skriva”, säger Simon.
Vem skulle du rekommendera kursen till?
- Många kan ha nytta av kursen. Den är bra för den som vill arbeta med text, på jobbet eller på fritiden. Även den som vill fördjupa sig i språket har nytta av kursen, oavsett om hen har svenska som första- eller andraspråk. Den passar också för de som läser en annan utbildning och som vill bli bättre på sitt akademiska skrivande, säger Simon.
Text: Karin Wenzelberg