Image
Omslagsillustrationen till Faraidoun Moradis avhandling
Omslagsillustrationen till Faraidoun Moradis avhandling
Photo: Dr. Osman Qader Ahmed
Breadcrumb

Långtidseffekter av exponering för senapsgas på mental hälsa, livskvalitet och lungfunktion

Published

Det finns ett samband mellan att ha exponerats för senapsgas och avsevärd långsiktiga ohälsa. Både vad det gäller fysiska och psykiska symtom, lägre livskvalitet och sämre lungfunktion. Ny avhandling belyser detta område.

Image
Faraidoun Moradi, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, legitimerad apoteka
Faraidoun Moradi, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin, legitimerad apotekare och specialistläkare i allmänmedicin
Photo: Rebecca Landmér

Faraidoun Moradi disputerar den 22 september 2023 med en avhandling med titeln - Long-term impact of exposure to sulfur mustard on mental health, quality of life, and lung function. 
På svenska -
Långtidseffekter av exponering för senapsgas på mental hälsa, livskvalitet och lungfunktion.

Faraidoun Moradi är en aktiv forskare inom Centrum för katastrofmedicin vid Göteborgs Universitet.

– Vi ser ett ökat hot när det gäller användning av kemiska vapen och att det finna en stor kunskapslucka om de långsiktiga effekter. Därför tycker jag att detta forskningsfält är viktigt. Både för de drabbade, deras familjer och för de personer som möter de drabbade inom bland annat vården.

Om disputationen

Tidigare pressmeddelande från Göteborgs universitet kring Faraidoun Moradis forskning inom ämnesområdet:

Sammanställt av: Susanne Lj Westergren

Om senapsgas

Exponering sker främst via ögon, hud och inandning. Ögonen reagerar först med irritation, smärta och i svåra fall temporär blindhet, beroende på koncentration. Symtom i luftvägar ger svårigheter att andas. Utsatt hud kan få skador som liknar brännskador. Även benmärg, centrala nervsystemet och magtarmkanalen kan påverkas. Att utveckla, producera, lagra och använda senapsgas och andra kemiska massförstörelsevapen är förbjudet enligt kemvapenkonventionen. (Källa: FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut)