Vetenskapsrådet beviljar 2,4 miljoner kronor till ett projekt som ska granska avbrott i medicinsk uppföljning hos unga patienter med långvariga sjukdomar med målet att förbättra deras vård och livskvalitet. Studien fokuserar på att identifiera orsakerna till varför dessa avbrott sker och förväntas ge värdefull insikt för framtida åtgärder och interventioner.
Medicinska och kirurgiska framsteg har ökat livslängden för unga personer som lider av långvariga sjukdomar som debuterade under barndomsåren. Denna grupp behöver kontinuerlig specialistvård genom hela livet för att öka sina chanser till ett hälsosamt och långt liv.
Avbruten uppföljning hos unga patienter kan ge allvarliga konsekvenser
Forskning har visat att många unga patienter avslutar sin medicinska uppföljning eller avbryter den periodvis när de överförs från barn- till vuxensjukvård. Detta kan leda till allvarliga konsekvenser inklusive ökad risk för tidig död, försämrad hälsa, komplikationer och ökad vårdkonsumtion
Projektet kommer initialt att inkludera unga patienter med diagnoser som astma, diabetes typ 1, epilepsi, medfödda hjärtfel samt unga organtransplanterade patienter. Studien ska identifiera riskfaktorer som ligger bakom avbrott i medicinsk uppföljning för denna grupp unga personer.
Att förstå avbrott
Huvudsyftet med studien är att kartlägga och analysera både patient- och sjukhusrelaterade faktorer som kan leda till avbrott i den medicinska uppföljningen för denna patientgrupp. Dessutom kommer forskarna att undersöka konsekvenserna av sådana avbrott, inklusive de ekonomiska kostnaderna för vården.
Potentiell nyckel till bättre vård och liv
Studien kommer huvudsakligen att baseras på registerdata och förväntas ge värdefull insikt som kan användas för att utveckla riktade interventioner och åtgärder för att minska avbrott i medicinsk uppföljning och därmed förbättra livskvaliteten och hälsan hos unga personer med långvariga sjukdomar.
Ansvar genom hela livet
Ewa-Lena Bratt är professor i omvårdnad och huvudsökande:
- Anslaget från Vetenskapsrådet skapar förutsättningar för vårforskargrupp att identifiera riskfaktorer för avbrott i vården för att kunna vidta förebyggande åtgärder i samband med övergången från barn till vuxensjukvård. - Omfattande samhällsresurser satsas på att rädda liv, behandla och följa upp barn med långvariga sjukdomstillstånd under de tidiga barnaåren, säger hon, och vi har därför ett fortsatt ansvar att skapa förutsättningar för välbefinnande, livskvalitet och god vuxenetablering för unga med kroniska sjukdomstillstånd avslutar Ewa-Lena.
Medarbetare i projektet
Huvudsökande: Ewa-Lena Bratt
Medsökande: Carina Sparud Lundin, Philip Moons, Kristina Malmgren, Hanna Gyllensten, Annette Lennerling, Emma Goksör