– De här patienterna har en hög dödlighet efter kirurgi och det är vanligt med komplikationer. Detta innebär ett stort lidande för patienter och deras anhöriga, säger Terje Jansson Timan, som är specialistläkare i anestesi och intensivvård och arbetar på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan. Han är även forskare på Centrum för katastrofmedicin .
Forskningsområdet i avhandlingen har viss relevans kopplat till katastrofmedicin.
– SMASH-studien* som ingår i avhandlingen är en management-studie inom peri-operativ medicin. Den fokuserar på hur ett omhändertagande av svårt sjuka patienter, som skall genomgå akut stor kirurgi, kan förbättras, säger han.
*Standardised perioperative Management of patients operated with Acute abdominal Surgery in a High-risk setting.
Studien inkluderar över 1300 patienter, varav 35 patienter som genomgått primära trauma-laparotomier. Studiens fokuserar på hela teamet kring patienten både före, under och efter operationen. Bland annat läggs tonvikt vid klinisk strategi och kommunikationen mellan narkosläkaren och kirurgen.
– Studiens resultat pekar på att det går att förbättra utfallet för patienterna som omhändertagits med stöd av det standardiserade kliniska protokoll vi tagit fram. Och att förbättra prestationen för ett multiprofessionellt operationslag som genomför stora akuta kirurgiska interventioner har naturliga paralleller till katastrofmedicin.
Slutsatsen är att det nya kliniska protokollet leder till färre postoperativa komplikationer och kan minska dödligheten både på kort- och långsikt. Samt att vårdtiden både på intensivvården och eftervården totalt kan minskas.
Läs mer om hans forskning - Minskad dödlighet efter akut bukoperation