Elsa ska jobba med internationell policy och jordbruk
– Jag, som många andra, hade med mig från grundskolan att geografi handlade om att kunna namnge alla världens länder och städer. När jag insåg hur brett ämnet var såg jag möjligheten att få utlopp för flera av mina olika intresseområden utan att behöva specialisera mig för mycket med en gång.
För Elsa Wallin har natur- och omvärldsfrågor alltid känts intressant. När det blev dags att att fundera kring högskolestudier och ämnet geografi kom upp, anade Elsa att hon hittat mitt i prick.
Det var under sabbatsåret efter gymnasiet, när Elsa reste som volontär till södra Indien för att delta i ett så kallat agroforestry-projekt, som hon blev bekant med ämnet geografi och förstod att hennes intresse för både natur- och samhällsfrågor kunde kombineras.
– Det var ögonöppnande för mig att se de olika problem som regionen stod inför med bland annat uttorkade sjöar och socio-ekonomiska ojämlikheter. Agroforestry-projektet var från början startat av geografistudenter från Tyskland, och det var samtal med dem som slutligen fick mig att välja ämnet.
– Förutom bredden i ämnet gillade jag också fokuset som verkade läggas på fältarbete och att utbildningen inte bara bestod av teori.
Elsas favorit under geografiutbildningen var de kulturgeografiska momenten, särskilt utvecklingsgeografi.
– Geografiska informationssystem (GIS) är ett annat verktyg som vi lärde oss och det är väldigt värdefullt att ha med sig ut i arbetslivet.
Praktik på FN:s högkvarter i Genève ledde till examensarbete i Kenya
Något som Elsa gillade med utbildningen var flexibiliteten.
– Det finns möjlighet att ta egna initiativ, till exempelvis praktik om man vill det. I så fall krävs dock eget driv och initiativtagarförmåga – det kommer inte serverat på silverfat, säger Elsa, som själv gjorde praktik på FN:s högkvarter i Genève.
Där kom hon i kontakt med den organisation som hon sedan skrev sitt examensarbete med i ämnet kulturgeografi. Examensarbetet fokuserade på Västra Kenya och vilka barriärer som finns för män och kvinnor för införandet av naturpositiva lösningar i jordbrukssektorn.
Kan välja mellan många olika masterprogram
Våren 2023 tog Elsa examen från kandidatprogrammet i geografi. Nu läser hon masterprogrammet i agroekologi vid Sverige Lantbruksuniversitet (SLU).
– I och med geografiprogrammets tvärvetenskapliga natur finns det möjlighet att välja mellan många olika masterprogram. Jag är själv intresserad av så många olika saker, och det var skönt att få behålla den bredden under kandidatutbildningen. Nu kan jag specialisera mig på det jag kommit fram till att jag är allra mest intresserad av: hållbart jordbruk.
– På masterprogrammet som jag går nu har jag haft stor nytta av vanan att tänka tvärvetenskapligt. Jag ser att andra studenter har svårare att ta hänsyn till sociala, ekologiska och ekonomiska faktorer samtidigt. Som geograf känns det som en självklarhet för mig att inkludera dem alla i mitt sätt att tänka.
AV: JENNY MEYER
Elsas tre anledningar: Bli geograf
1. Det är ett oerhört brett och rikt ämne – det ger dig möjlighet att känna efter vad som inspirerar dig mest för att sen specialisera dig just i det
2. Det finns många möjligheter till internationella projekt – både inom studierna och senare i arbetslivet
3. Du får en blandning av konkreta och mer teoretiska moment under utbildningen
Om Elsa Wallin
Namn: Elsa Wallin
Från: Växjö
Studerat: Kandidatexamen i geografi vid Göteborgs Universitet, examen 2023 Läser nu ett masterprogram i Agroekologi vid SLU i Alnarp
Gör på fritiden: Vandrar och lagar mat, framför allt nu med alla goda svenska grönsaker som finns tillgängliga
Framtidsplaner: Vill arbeta med internationell och europeisk policy inom jordbrukssektorn