Möt Tor Kling, student på masterprogrammet i molekylärbiologi
Tor Klings favoritämne är molekylär mikrobiologi. Något av det bästa med att plugga på Göteborgs universitet tycker han är att han erbjudits möjligheten att kontinuerligt följa sitt eget intresse och hitta sina egna fokusområden i naturvetenskapen.
Vad studerar du?
- Jag läste först kemiprogrammet men slutförde min kandidatexamen i ämnesområdet molekylärbiologi. Nu är jag i slutet av min master i molekylärbiologi där jag inriktat mig särskilt mot molekylär mikrobiologi. Jag har läst hela min utbildning vid Göteborgs universitet. Just nu har jag fullt upp med mitt examensarbete vilket innebär att jag arbetar hela året med mitt projekt i ett labb.
- Mitt examensarbete gör jag som en del av Anne Farewells labb, där vi tittar på faktorer som bidrar till ökad eller minskad antibiotikaresistensutveckling i E. coli. Mitt fokus ligger huvudsakligen på faktorer som påverkar konjugering, en av processerna i horisontell genöverföring.
Hur kommer det sig att du började plugga molekylärbiologi?
- Mitt favoritämne är molekylär mikrobiologi, vilket innefattar en salig blandning av traditionella inslag inom molekylärbiologin så som genetik, cellbiologi och biokemi applicerade på mikrober som modellorganisn. Jag har även fattat tycke för bioinformatik under min master, där man behandlar stora datamängder för att utröna nya resistensgener eller evolutionära samband.
- Jag önskar att jag kunde säga att detta alltid var planen, men ärligt talat har jag nog trillat in på detta spåret enbart genom att fokusera på det som roade mig. Jag har alltid varit rätt nyfiken och intresserad av omvärlden, jag tror att molekylärbiologin tillfredställde det behovet bäst. Jag har gått från kemistudent usprungligen, till växtbiolog och nu mer eller mindre landat i mikrobiologin. Det kanske är det bästa med att plugga på Göteborgs universitet i min tanke, att här har jag erbjudits förmågan att kontinuerligt följa mitt eget intresse och hacka ut mitt egna lilla fokusområde i naturvetenskapen.
Vad har varit roligast under din utbildning?
- Många praktiska moment har varit väldigt roliga, en stark favorit har varit kurserna där vi haft ett större projekt som gått jämsides med föreläsningar. Jag är nog inte den första studenten i världshistorien att föredra projekt framför tentor, men att få applicera kunskap på ett sätt som både inkluderar kommunikation och planering är det som verkligen känts mest gynnsamt.
Hur skiljer sig studier vid ett universitet från gymnasiestudier?
- Personligt ansvar är något som skiljer sig stort när det kommer till att gå från gymnasiestudier till universitet, på gott och ont. En svårare del är ju såklart att arbetsbördan ligger mer på din sida och ett eget initiativ till sin utbildning är viktigt när det gäller att klara tentan. Samtidigt så är det dock till din fördel också, ifall du inte gillar kursen du läser just nu eller har en tenta som släpar efter i ett område du inte gillar, så har man möjlighet att kompensera upp sina poäng med något annat. Här har jag alltid funnit mycket hjälp hos studievägledarna, som kan komma med många bra råd till hur du går vidare med din utbildning.
Varför valde du Göteborgs universitet?
- Mestadels för att det var det jag kände bäst till, jag visste att kemi/molekylärbiologin där var bra och hur kan man inte älska ljuva Göteborg som campusstad?
Vad har du för planer för framtiden?
- Jag ska nog fortsätta med mikrobiologin på ett eller annat sätt, förhoppningvis genom att bli doktorand ifall man hittar möjlighet för det. Men mest av allt är jag som mest taggad att ta nästkommande steg i livet och se vad jag kan göra med min examen, det tror jag ska bli spännande!
Vad skulle du ge för tips till dem som är på väg att välja utbildning?
- Om du är på väg ut ur gymnasiet och rakt in i studierna så som jag gjorde, så är nog mitt bästa tips att ta det lungt. Kugga en tenta eller två, med tillräckligt driv och arbete klarar man dem till slut. Dina kursare är polare snarare än utmanare, fokusera på att ha det kul och lära er tillsammans snarare än att framstå som esset i klassen. Dina föreläsare är ofta riktiga nördar när det kommer till sina områden, så var inte rädd för att visa intresse. Sist men inte minst så kom ihåg du precis har lämnat det skyddsnät du har levt med hela ditt liv för att prova på ett självständigt liv i en potentiellt helt ny stad. Mycket kommer vara skrämmande och saker kommer att kännas tuffa, men du har mer tid än du tror på dig att klura ut det själv.