- Home
- News and events
- Find news
- Göteborgs universitet tipsar om hårda paket
Göteborgs universitet tipsar om hårda paket
Tre juldagar, två nyårsdagar och två trettondags-dagar. Och för en hel del av oss kanske också ett par semesterdagar. Det gör att många har tid att nöjesläsa och en ny bok kan därför passa både som present till sig själv eller till någon på presentlistan.
Forskare vid Göteborgs universitet skriver inte bara vetenskapliga artiklar, utan även populärvetenskapliga böcker och poesisamlingar. Här tipsar vi om böcker som vi tror kan finna en större publik. Det handlar t ex om fyrar, om möbler och om Gustaf III. Böckerna finns att köpa där böcker finns och kanske i en bokapp. Och kan så klart också finnas att låna på biblioteket.
Kullens fyr: i sjöfartens tjänst sedan 1500-talet
Kullens fyr i nordvästra Skåne är en välkänd plats för många. Kanske för att de varit där och tagit in de vackra vyerna, kanske eftersom de har ett intresse för gamla fyrar, kanske eftersom de som barn blivit uppskrämda av SVT:s ungdomsthriller Kullamannen. Oavsett anledning finns det många skäl att läsa antologin Kullens fyr: i sjöfartens tjänst sedan 1500-talet. I den rikt illustrerade volymen får läsaren veta mer om bland annat arkeologi, handel och den nyss nämnde Kullamannen.
Henrik Ranby, lektor i kulturvård, är en av bokens huvudredaktörer och hans kapitel tar upp arkeologiska och bebyggelsehistoriska perspektiv. Även Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, medverkar och hans bidrag handlar om handel, sjöfart och fyrbehov under 1500-talet.
Läs mer om boken: Med ljuset riktad mot Kullens fyr
Bestjärnade bekännelser
Viveka Enander är lektor i socialt arbete och har de senaste 20 åren forskat om våld i nära relationer. Hon arbetar också på VKV (Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer) samt har tidigare arbetat på olika kvinnojourer.
Hösten 2023 poesidebuterade Viveka Enander med Bestjärnade bekännelser som även den behandlar våld. Dikterna i den 140 sidor långa samlingen ställer mäns våld mot kvinnor sida vid sida med astronomin. Samlingen har beskrivits så här: ”I Bestjärnade bekännelser expanderar universum i oväntade och egensinniga riktningar. Full av stjärnor som visar både bort och hem, riskerar denna underfundiga och vackra diktsamling att lämna läsaren alldeles andlös.”
Nedan dikten Stjärnsmäll, en av dikterna som ingår i samlingen.
Efter big bang igen
Har hon hela kosmos på sin kropp
Alla nyanser av blått
Men föga himmelskt
Vi väntar
Det är det väntrum är till för
Och jag är till för
någon slags hjälp
Häpenheten är hennes hem just nu
(Hur kunde han?)
Förvirring hennes förstukvist
Jag hoppas hon stiger över den
åt rätt håll
Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys
I boken får läsaren bekanta sig med maträtter, tillagningssätt, traditioner, minnen och trender – alla delar i den väv som matens kulturarv utgör. Det handlar bland annat om hur och när det välkända fredagsmyset uppstod, om den svenska traditionen kring kräftan och kräftskivan och antikens mest omtalade fisksås.
Matarvets trådar väcker både igenkänning och ger nya kunskaper om mat och måltidstraditioner. Alla bidrag är skrivna av kunniga forskare och boken har ett rikt bildmaterial som visar allt från småkaksbak till håvfiske. Flera av texterna avslutas med ett tids- eller platstypiskt recept. Perfekt för matälskande bokslukare, med andra ord.
En av bokens redaktör är Jenny Högström Berntson, verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. Hon är även producent för Matarvspodden som finns tillgänglig på de vanliga poddplattformarna.
Läs mer om boken: Från trendig medeltidsmat till fredagsmys och vattvälling
Svensk möbeltillverkning 1950–1970
Nisse och Kajsa Strinnings Stringhylla, Yngve Ekströms länstol Lamino och Bruno Mathssons fåtölj Eva. Det finns många böcker skrivna om svenska möbler och deras formgivare under 1950- och 1960-talet. Men de företag som tillverkade möblerna har inte fått samma uppmärksamhet.
Sverker Jonsson, professor emeritus i ekonomisk historia, försöker fylla denna lucka med boken Svensk möbeltillverkning 1950–1970. I den berättar han om hur den svenska möbeltillverkningen förändrades och utvecklades under denna period.
Efterfrågan på möbler ökade i takt med det framväxande välfärdssamhället och försöken att råda bot på bostadsbrist och trångboddhet. Möbeltillverkarna rationaliserade sin verksamhet genom tekniska förändringar, nya material och metoder. Stordrift och serietillverkning slog igenom, samtidigt som hantverksbetonade moment fanns kvar.
I boken får läsaren dessutom konkreta exempel genom minihistoriker över ett tiotal möbelfabriker, där deras ekonomiska och tekniska utveckling studeras.
Läs mer om boken: Svensk möbeltillverkning – från småindustri till stordrift
70 är det nya 50
Äldre har aldrig varit yngre än de är nu. Dagens 70-åringar är i genomsnitt fysiskt starkare, smartare och lever ett mer aktivt liv. Att vara 70 år idag är jämförbart med hur tidigare generationer kunde leva när de var 50.
Om detta berättar Ingmar Skoog, seniorprofessor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, i 70 är det nya 50. Boken baseras på resultat från den pågående befolkningsstudien H70, som ger forskare möjlighet att jämföra olika generationer av 70-åringar med varandra.
Det finns många orsaker bakom den positiva utvecklingen, bland annat politiska förändringar som har förbättrat människors livsvillkor. Penicillin, blodtrycksmedicin och andra medicinska upptäckter har också banat väg för ökad hälsa längre upp i åldrarna.
I boken ger Ingmar Skoog en rad råd för den som vill öka sina chanser till ett långt, friskt och tillfredsställande liv. Han framhärdar att det gäller att vara lite lagom – det är viktigt att njuta av livet!
Läs mer om boken: Ny bok av Ingemar Skoog väcker stort intresse
Dixit: Gustaf III med egna ord
Gustaf III, kung av Sverige 1746–1792, var en komplex och motsägelsefull person. Han bidrog till många av upplysningsdebattens kärnfrågor och var djupt engagerad i sin tids politiska, filosofiska och kulturella debatter. Han var också en av sin tids stora stilister. Något som blir tydligt i citatsamlingen Dixit: Gustaf III med egna ord, där citat från hans brev, skrivelser och tal framställs i sin egen rätt och presenterade på lätt moderniserad svenska.
Vid användandet av såväl det franska som det svenska språket uttrycker kungen sig med stor variation och precision. Han visar också på en imponerande stilistisk framställningskonst. Gustaf III:s ord och tankar är tematiskt indelade i ämnen som liv och död, kärlek och vänskap, lycka, resor, mode, politik och revolutioner.
Texterna i boken illustreras med bilder utförda av Gustaf III själv. Urvalet och kommentarerna har gjorts av Marianne Molander Beyer, docent i franska och lektor i språkdidaktik, tillsammans med tre kollegor vid andra lärosäten.
Av: Ulrika Lundin & Thomas Melin