- Kan du berätta om vad du jobbar med?
- Kan du berätta lite mer om företaget du jobbar på?
- Hur kommer din utbildning till användning i jobbet som optimeringsexpert?
- Var det svårt att få jobb efter utbildningen?
- Hur var övergången från universitetet till att börja jobba?
- Har du några tips till studenterna på Matematikprogrammet inför framtida jobbsökande?
Per jobbar som optimeringsexpert på TimeEdit
Per tog sin examen 2009 och efter det har han hunnit jobba med utveckling av optimeringsalgoritmer i 14 år på både Jeppesen, RaySearch och TimeEdit. Under en lunchföreläsning för studenterna på Matematikprogrammet berättade han om sitt jobb och delade med sig av nyttiga tips till studenterna.
Namn: Per Sjögren Lantz
Jobbar som: Optimization Lead på TimeEdit
Läste: Matematikprogrammet samt master i tillämpad matematik, tog examen 2009
Kuriosa om Per: frilansar som valthornsspelare och gör sin egna chokladpraliner
Kan du berätta om vad du jobbar med?
- Jag jobbar som Optimization Lead på TimeEdit. I min roll jobbar jag med modellering av schemaläggningsproblem och forskning och utveckling av optimeringsalgoritmer för att lösa dessa. Det ingår även kommunikation och utbildning med övriga organisationen om vad vi kan, borde, och inte kan lösa för problem, samt i vilken riktning vi bör driva optimeringsutvecklingen.
Matematiker skulle jag säga är ganska eftertraktade på arbetsmarknaden, framförallt om du har matematikkunskaper i kombination med till exempel programmering eller fysik!
Kan du berätta lite mer om företaget du jobbar på?
- TimeEdit är ett Software as a Service-företag för universitet och högskolor som har en molnbaserad schemaläggningsplattform. Schemaläggning har länge varit huvudprodukten men det finns också en hel del andra saker inom kursadministration. Det är ett Göteborgsbaserat företag med verksamhet i hela världen, bland annat i Australien. Vi har gått från 25 till 90 anställda på bara några år. Vi är marknadsledande inom schemaläggning i Norden och har en stark ställning i delar av Europa och Australien.
Hur kommer din utbildning till användning i jobbet som optimeringsexpert?
- Kurserna i optimering är ovärderliga för att kunna förstå, modellera och lösa verkliga optimeringsproblem. Numerisk analys och beräkningsvetenskap är nyttigt för att förstå vad som händer inuti algoritmerna. Programmeringen som ingick i programmet, samt de extra kurserna som jag läste, gav en bra bas att bygga vidare på för att kunna bidra med mer än bara modellering och vara aktiv i utvecklingen av verktyg. Den teoretiska grunden från matematikutbildningen gav mig en djup förståelse för den tillämpade matematiken, och gör att jag kan ta till mig av aktuell forskning inom området.
Var det svårt att få jobb efter utbildningen?
- Det var inte svårt för mig. Jag gjorde mitt exjobb på Jeppesen och fick jobb där sedan. Att göra sitt exjobb i industrin kan vara en väg in på ett företag där det kanske inte är helt lätt att komma in. Matematiker skulle jag säga är ganska eftertraktade på arbetsmarknaden, framförallt om du har matematikkunskaper i kombination med till exempel programmering eller fysik!
Hur var övergången från universitetet till att börja jobba?
- Jag tyckte att det var ganska skönt att vara ledig på kvällen till exempel. Hela dagen är uppbokad, men sen är du ledig. När jag väl började jobba kände jag mig färdig med studierna, det var skönt att jobba med riktiga problem.
Har du några tips till studenterna på Matematikprogrammet inför framtida jobbsökande?
- Om man ska ta med sig något, så är det att programmering verkligen är något man behöver kunna i industrin. Åtminstone behöver man ha en vilja att lära sig.