Finansiell historia viktig för förståelsen om hur och varför finansiella kriser uppstår
Viktor Holmlund från Uppsala läser sitt sista år på Ekonomprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han har valt inriktningen i finans där studenterna läser ekonomisk historia som en del av kurspaketet, mer specifikt kursen finansiell historia (financial history).
Jag tyckte kursen väldigt intressant och rolig. Jag fann ett behov av att lära mig om historien och jag tror att kursen kommer att ge mig värde tack vare att jag har fått en förståelse för hur och varför finansiella kriser kan uppstå.
Vad var det bästa med kursen?
Jag tycker att de som höll i kursen var väldigt kompetenta gällande både ämnet och pedagogiken. Det uppmuntrades till reflektion och diskussion kring olika ekonomiskt viktiga händelser. Gällande kursinnehållet var det intressant att dels ta del av historien och lära sig om "nya" (nytt för mig, men det är gamla händelser) händelser, dels se hur de finansiella instrument som används i dagens samhälle skapades och användes i en annan historisk kontext.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att läsa ekonomisk historia?
Jag skulle rekommendera andra studenter att läsa ekonomisk historia eftersom mycket av det som händer idag har hänt i ett tidigare skede av historien och det går att göra intressanta kopplingar mellan nu- och dåtid. Men det är också givande att lära sig var olika modeller och teorier kommer ifrån, varför de var aktuella då och hur de kan appliceras idag.
Vilka är de största utmaningarna när man läser ekonomisk historia?
Den största utmaningen för mig var att det är mycket att läsa och då finns risken att jag blandar ihop årtal och personer till exempel, men med struktur och hjälpsamma lärare löste sig den utmaningen.
Har du något tips till dem som funderar på att läsa ekonomisk historia?
För det första är att ligga i fas i läsningen och när det gäller läsningen tror jag att det är viktigt att se de övergripande teman för krisen/händelsen snarare än att komma ihåg specifika datum.
Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
Jag tycker att det är en bra stad att vara student i då det finns valmöjligheter. Den som vill kan engagera sig i studentaktiviteter, men jag uppfattar det varken som ett krav eller en förväntan. Vilket skiljer från mer typiska studentstäder. Vidare är Göteborg en underbar stad som med både närhet till stad och natur. Därtill finner jag att kurserna jag har läst håller en väldigt hög klass och det viktiga är lärandet.