För att förstå dagens ekonomi och moderna ekonomiska utmaningar måste vi förstå dess historia
Klara Järgenstedt från Göteborg tog examen från Samhällsanalysprogrammet med inriktning ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet i juni 2022. Just nu pluggar hon Journalistik för akademiker på Södertörn högskola i Stockholm, men i framtiden vill hon tillbaka till ekonomisk historia – som doktorand.
Det bästa med kurserna är att både förklarar och fördjupar en aspekt av ämnet. Det som är konstigt med ekonomisk historia är att ju mer man läser desto mer vill man läsa. Det blev roligare ju mer man lärde sig.
Vad läste ni på Samhällsanalysprogrammet och hur blev du intresserad av att fördjupa dig inom ekonomisk historia
Vi lärde oss om allt från nationalekonomi till ekonomiska kriser samtidigt som vi fick en god förståelse för samhällsutvecklingen i stort. Jag valde inriktningen ekonomisk historia eftersom det kändes extremt allmänbildande. Det som är så spännande med just ekonomisk historia är att man kan förstå förändringar och fenomen i samhället som sker såväl nu som för 500 år sedan. Det kan handla om allt från varför befolkningen flyttar från landsbygden till varför fastighetspriser stiger eller varför klyftan mellan genus ser som den gör. Detta är alla frågor som kan förklaras genom att studera ekonomisk historia.
Vilka kurser läste du?
Jag läste de kurser i ekonomisk historia som gavs inom ramen för mitt program. Det var till exempel:
- Den moderna ekonomins framväxt- 1900-talets ekonomiska historia.
- Tillväxt och välfärd i ett historiskt perspektiv
- Arbete – i ekonomiskt och historiskt perspektiv
- En global ekonomisk miljöhistoria
- Sen avslutade jag med att skriva först en kandidatuppsats och sedan en magisteruppsats inom ekonomisk historia.
Vad var det bästa med kurserna?
Oj, svår fråga. Än idag har jag nytta av det som jag lärde mig i “Den moderna ekonomins framväxt- 1900-talets ekonomiska historia”. Den var väldigt grundläggande och väldigt allmänbildande. Inte konstigt att jag fick blodad tand på ämnet efter det.
Det bästa med kurserna är att både förklarar och fördjupar en aspekt av ämnet. Det som är konstigt med ekonomisk historia är att ju mer man läser desto mer vill man läsa. Det blev roligare ju mer man lärde sig.
Dessutom har jag blivit betydligt bättre på quiz sedan jag började läsa ekonomisk historia.
Varför skulle du rekommendera andra studenter att läsa ekonomisk historia?
Jag tror inte att man kan förstå dagens ekonomi och moderna ekonomiska utmaningar om man inte förstår dess historia. Man ser på sin samtid med andra glasögon.
Vilka är de största utmaningarna när man läser ekonomisk historia?
En utmaning är att ekonomisk historia är ett ganska lästungt ämne. En annan utmaning är att man kan känna sig lite överrumplad i början av varje delkurs. Det kan handla om nya begrepp och modeller som kan vara lite svåra att förstå första gången man hör dem.
Var det någon specifik kurs som du tyckte var extra rolig eller intressant?
Jag tycker att kurserna om finansiella marknader har varit extra roliga. Vi hade en kurs om finansiella system på såväl grundnivå som på magisternivå. Jag skrev båda mina uppsatser om bankkrisen, varav min magisteruppsats vann Håkan Lindgrenpriset.
Varför dessa kurser var extra roliga är att vi lärde oss om ekonomiska kriser. Det är väldigt nyttigt att förstå att finanskriser är ett fenomen som alltid funnits. Det ekonomiska läge som vi har nu har vi haft flera gånger, och precis som vid tidigare gånger kommer det att gå över. Hoppas jag, haha.
Har du något tips till dem som funderar på att läsa ekonomisk historia?
Tipset är att bara börja läsa det. Oavsett om det är en 7,5hp kurs eller inom ramen för ett helt program kommer du att lära dig någonting som får dig att förstå något nytt om idag.
Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?
Det bästa är nog att det en stad som fungerar även utanför campus. Det finns ett jättestort kårliv, flera föreningar som man kan engagera sig i och en härlig handelspub som man besöka. Men om man inte vill vara med på några studentaktiviteter kan man bara njuta av en livlig spårvagnsstad och förtjusas av alla byggarbetsplatser som finns runt omkring i city just nu! Sedan bedrivs det ju mycket forskning på GU så professorerna och lektorerna är verkligen engagerade och kompetenta inom de ämnen som de föreläser om.
Vad har du för jobb just nu?
Just nu jobbar jag inte utan pluggar “Journalistik för akademiker” på Södertörn högskola i Stockholm. Men i framtiden vill jag tillbaka till ekonomisk historia – som doktorand.
Tror du att du kommer få nytta av kurserna i ekonomisk när du söker jobb?
Jag jobbar ännu inte men jag är övertygad om att kurserna kommer att vara till nytta. När jag berättar om min utbildning för andra akademiker i min klass blir de väldigt nyfikna.