Sofia har siktet inställt på fjärranalys
– Jag valde geografiprogrammet därför att det har ett tvärvetenskapligt miljöfokus som kopplar samman samhället och naturen. En annan anledning var att innehållet är brett. Det gjorde att jag upptäckte ett specifikt intresseområde, nämligen fjärranalys, säger Sofia Persson, som gjorde praktik på NASA efter kandidatprogrammet.
Hej Sofia! Berätta - vem är du?
– Jag är 27 år gammal och kommer från Stockholm. 2019 flyttade jag till Göteborg och påbörjade min kandidat i geografi vid Göteborgs Universitet. Under kandidaten valde jag till två kurser; en i geografiska informationssystem (GIS) och en i fjärranalys – något som tydligt har format hur jag tagit mig vidare därifrån.
Varför valde du kandidatprogrammet i geografi?
– Efter gymnasiet tog jag först några år när jag jobbade och reste. När jag fick suget att plugga vidare så ledde mitt intresse för naturliga processer och klimatfrågan in mig mot geovetenskaperna. Valet på geografi var utifrån det tvärvetenskapliga miljöfokus som kopplar samman samhället och naturen vilket kändes väldigt spännande. En annan anledning var att geografiutbildningen var bred. Detta är något som jag är väldigt tacksam för idag, eftersom att bredden lät mig hitta något specifikt som jag var intresserad av och fortsatt fördjupa mig i det, nämligen fjärranalys.
Vem passar geografiutbildningen för tycker du?
– Jag skulle rekommendera geografi för någon som har ett miljöintresse och som vill ha en varierad inlärning som blandar praktisk och teoretisk kunskap via exkursioner, seminarier och föreläsningar. Programmet är för den som vill öka sin kunskap om såväl processerna som formar jordens landskap, som hur relationen mellan naturen och människor ser ut på olika skalor.
Vad var mest intressant för dig under kandidatutbildningen?
– Jag var mest intresserad av den naturgeografiska delen av utbildningen och att få arbeta med naturgeografiska frågor, främst kopplat till klimatförändringarna. Att studera jorden via GIS och fjärranalys var något som verkligen inspirerade mig.
– Att många kurser avslutades med större projekt, i par, grupper eller individuellt, möjliggjorde att man kunde välja att fördjupa sig i specifika frågor som engagerade. Det tvärvetenskapliga som väver samman kulturgeografin och naturgeografin var också spännande och introducerade nya tankesätt för mig.
Du gjorde praktik på NASA efter kandidatprogrammet. Hur uppstod den möjligheten?
– Efter min kandidatexamen i geografi har jag valt att studera vidare med en master i geomatik med fjärranalys och GIS på Stockholms universitet. Som en del av min masterutbildning genomförde jag en fyra månaders lång praktik på NASA - Ames Reserch Center i Kalifornien.
– I min ansökan så tryckte jag på min kandidatexamen och hur jag blivit introducerad till fjärranalys som metod under studierna för att studera jorden och andra planeter. Jag tryckte också på mitt intresse för miljöfrågor och de ytterligare fjärranalyskunskaper jag fått från min påbörjade masterutbildning.
– Under praktiken på NASA fick jag möjlighet att fördjupa mina jordobservation och fjärranalys-kunskaper. Jag arbetade med datanalays och fick jobba direkt med två sensorer som gjorde att jag fick genomföra en kalibrering och delta i datainsamling med ett av NASA:s forskningsflyg. Alla arbetsuppgifter var väldigt givande och jag lärde mig väldigt mycket! Attt få möjlighet att delta i diskussioner och gå på seminarier med forskare inom jordobservationer och planetära studier på en organisation som NASA gav mig mycket inspiration.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Idag håller jag på att avsluta min masterutbildning och ska under våren arbeta med mitt exjobb där jag använder radar och satellitbilder för att studera skillnaden i vattenstånd i torvmarker i norra Sverige. Efter det får jag förhoppningsvis en tjänst där jag får applicera olika fjärranalys- eller GIS-metoder på spännande frågor.
AV: JENNY MEYER
Sofias tre anledningar: Bli geograf
1. Utbildningens bredd och och helhetsperspektiv gör att du kommer hitta flera ämnen att inspireras inom och bygga vidare på i arbetslivet eller fortsatta studier. Du blir inte låst till ett ämne.
2. Det är intressant! Du får en omfattande förståelse om de processer, antropogena och naturliga, som påverkar jorden.
3. Du får arbeta med kartor och fokusera på rumsliga sammanhang och lära dig hur geografiska data på ett effektivt sätt visualiseras.
Om Sofia
Namn: Sofia Persson
Bor: Solna, Stockholm
Utbildning vid Göteborgs universitet: Kandidatprogrammet i geografi
Gör på fritiden: Är utomhus så mycket som möjligt, tränar och odlar.
Framtidsdröm: Att arbeta med rumslig analys, gärna via fjärranalys och kopplat till klimatfrågan och den gröna omställningen, i arbetsuppgifter som känns meningsfulla på ett företag där jag trivs.