Breadcrumb

Bengt Johansson berättar för SR:s Forskarliv om intensiv forskning under coronatider

Kriskommunikation till ett lands medborgare fyller tre funktioner: att informera om hur individen ska hantera krisen, att granska och utkräva ansvar av ansvariga myndigheter och politiker och att kommunicera hur samhället bearbetar och tar sig igenom krisen.

I den långvariga coronakrisen pågår allt detta samtidigt, säger kriskommunikationsforskaren Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid JMG, Göteborgs universitet, i intervju för Sveriges Radios program Forskarliv.

Porträtt på Bengt JohanssonHan har aldrig tidigare upplevt att en kris så totalt tar över hela medielandskapet. Bengt Johansson har många gånger sökt ekonomiska anslag för att studera hur samhällskriser kommuniceras – men utan att i förväg veta vilka kriser han kommer att studera.

När coronakrisen kom var det enkelt att besluta att detta var en samhällskris av den magnitud som det var värt att lägga alla tillgängliga forskningsresurser på just nu. Nu forskar han kring hur en del av oss översköljs av information i massmedier och sociala medier parallellt med att en del andra inte nås alls av den viktiga kriskommunikationen kring coronaviruset.

Han pekar bland annat på svårigheten för journalistiken att vara kritisk och ifrågasätta när det nu närmast pågår en landskamp i corona.

Hör hela intervjun som Ylva Carlqvist Warnborg gjort med Bengt Johansson på Sveriges Radios webbplats.

Läs mer

Här kan du läsa mer av och om JMG:s forskare i kriskommunikation i coronatider.