Kritiska studier tog Johanna till Venedig
Johanna Lernstedt Sjödin hade tagit sin kandidatexamen från HDK-Valand och ville läsa en master med bredd. Valet landade på Kritiska studier, ett interdisciplinärt program som samlar studenter med olika akademisk bakgrund. – Det berikar både de akademiska samtalen och umgänget utanför seminarierna, säger hon. Nu gör hon en utbytestermin i Venedig.
Hur kom det sig att du började studera på programmet Kritiska studier?
– Efter att ha tagit min kandidatexamen från HDK-Valand var jag sugen på att läsa en master som var lite mer bred. Jag fick höra talas om Kritiska studier och att jag inte behövde en regelrätt kandidatexamen inom humaniora, utan kunde göra en ansökan som bestod av arbeten från min examen på HDK-Valand. Eftersom jag redan hade läst A-och B-kursen i litteraturvetenskap många år tidigare hade jag en bra grund att stå på. Jag kände mig också väldigt lockad av tanken på att studera i en interdisciplinär miljö. Kritik har alltid intresserat mig, och det kändes spännande att få läsa både historiska-, teoretiska - och praktiska kurser i ämnet.
Vad är det du uppskattar mest med din utbildning?
– Dess bredd och öppenhet, både när det kommer till innehåll och metod. Alla studenter har i regel väldigt olika bakgrunder, vilket berikar både de akademiska samtalen och umgänget utanför seminarierna. Jag har lärt mig jättemycket av mina kursare! Sedan är det också väldigt unikt med det kritiska seminariet som hålls varannan vecka. Generellt sett är ju den akademiska världen baserad på specialisering och avsmalning, så utifrån det perspektivet känns Kritiska studier som en (välbehövlig) motkraft eller alternativ där fokuset ligger på att bredda.
Vilka är de största utmaningar du mött under dina studier?
– Till en början var det svårt att ställa om från konst till humaniora, jag var tvungen att uppfinna ett nytt sätt att studera och skriva på. Så småningom kom jag in i det, och så här i efterhand kan jag se hur de två olika ingångarna och tankesätten också kan berika varandra.
Berätta om din utbytestermin/terminer i Venedig! Är det stor skillnad på att studera på ett italienskt universitet jämfört med ett svenskt?
– Eftersom jag redan hade läst grundkurserna i litteraturvetenskap så hade jag inga kompletterande moment under den tredje terminen, och därför möjlighet att göra ett utbyte. Jag bestämde mig för att ta chansen!
– Det som skiljer mest åt är arbetsbördan. Under den första terminen har jag läst sex kurser samtidigt, vilket till en början var väldigt ovant. Här i Italien har jag i regel 9–11 lektioner i veckan, men desto mindre att läsa hemma. Allt handlar om att närvara på lektionerna. I Sverige är det tvärtom; det är sällan fler än två seminarier i veckan, men däremot mycket mer att läsa på egen hand. Nivån på de olika kurserna är dock väldigt varierande här, medan jag i Sverige har upplevt studienivån som mer jämn.
– Studentgrupperna är större och mer homogena i Italien. De flesta studenter är rätt unga, då den absoluta majoriteten går direkt från gymnasiet till universitet. I Sverige har jag sällan upplevt ett stigma när det kommer till ålder, där kan det snarare väcka förvåning om någon är ”för” ung. Detta grundar sig såklart i att utbildning är gratis i Sverige och att vi kan ta studielån och därmed inte är lika ekonomiskt beroende av våra familjer, till skillnad från många italienska ungdomar. Att ta ett eller två sabbatsår är inte lika accepterat som i Sverige. I Italien betalar varje student en årsavgift för universitetet som baserar sig på hur mycket föräldrarna tjänar, och det finns inga egna studielån att ta.
– Att Venedig är en pytteliten ö påverkar såklart studiemiljön. Det är trångt, mycket folk och turister i vissa områden. Studentkulturen är däremot väldigt öppen och det finns många olika grupper och organisationer (både politiska och kulturella) att engagera sig i. Själv har jag gått med i studentkören och har genom den funnit många vänner, men också fått delta i olika event som gett mig en helt annan inblick i det italienska universitetsväsendet.
Vad tar du med dig för erfarenheter från din utlandsvistelse?
– Jag tänker att det alltid är nyttigt att bli påmind om att saker kan göras på andra sätt än vad man är van vid. Jag tror att jag hade ett behov av att uppleva något annat, särskilt efter att ha pluggat i Sverige under pandemin. Det har varit ett enormt privilegium att få studera gratis på en så pass unik plats som Venedig. För att inte tala om alla som jag lärt känna! Utbytesstudier är ett slags undantagstillstånd, du lämnar hela ditt sammanhang för att, under en kort tid, leva på en ny plats. Du är inte turist, men inte heller lokalinvånare och befinner dig därmed både innanför och utanför sammanhang samtidigt. Du växlar hela tiden mellan dessa två lägen, vilket kan vara väldigt stimulerande – men stundtals också väldigt utmattande. Det är ett liv som hela tiden går på högvarv.
– Senare i vår och sommar kommer jag att göra praktik på en konstakademi, vilket kommer att bli en helt annan tillvaro än den jag haft hittills med studier. Jag hoppas att även det kommer att bli lärorikt och givande!
Vad tänker du dig att du vill arbeta med i framtiden och på vilket sätt hjälper dina studier dig att nå dina mål?
– Jag vet att jag vill hålla på med skrivande i olika former. Om detta kommer att ske inom akademin eller ej återstår att se.