Elias kombinerar studier i musikvetenskap med praktik på skivbolag i Göteborg
Det finns många vägar till en examen. Att läsa en humanistisk utbildning att du kan lägga upp en individuell studiegång och kombinera kurser i ett eller flera ämnen som tillsammans kan utgöra del i en kandidatexamen. För att förbereda sig ytterligare för det efterföljande yrkeslivet finns därtill möjligheten att göra praktik inom ramen för studierna. Det är den som väg som studenten Elias Augustsson valt.
Elias siktar på en karriär inom musikindustrin. Musikintresset har han haft med sig hela livet, han är själv gitarrist och flitig skivsamlare. Under studierna i musikvetenskap har han fått ägna sig åt moment inom, bland annat, musikhistoria, musikteori och filmmusik. Han har skrivit kandidatuppsats. Den i skrivande stund pågående praktikkursen har dessutom tagit Elias till ett independent-skivbolag i Göteborg.
Elias, berätta om varför du valde att plugga musikvetenskap på Göteborgs universitet?
– En av anledningarna till att jag flyttade till Göteborg från Borensberg där jag är uppväxt är stadens välkända musikscen. Jag hade läst kurser i kultur vid Institutionen för kulturvetenskaper när jag kom till insikten att det är musik jag vill satsa helhjärtat på och sökte till institutionens kurser i musikvetenskap. Jag ville få ett akademiskt perspektiv på musikens roll i samhället och de historiska aspekterna av ämnet.
– Och så är ju upplevelser av musik är ju individuella och bland det mest subjektiva som finns. Därför är ämnet så passande för diskussion och studier.
Hur ser du tillbaka på studierna i musikvetenskap?
– Jag känner att jag har fått en bred teoretisk ingång till ämnet musikvetenskap och har nya kunskaper om kännetecken för olika stilar och epoker, och just en djupare förståelse för vilken roll musiken spelar både i samhället och till exempel på film. Ta kursen i filmmusik, som väcker frågor om, exempelvis, filmsceners musik och vilken effekt den har. Är det så att karaktärerna i filmen hör musiken, eller är det bara publiken? Vem påverkar egentligen filmmusik och på vilka sätt påverkar den?
Är det något som överraskat dig?
– Ett moment under utbildningen hade inriktningen folkmusik – där förvånades jag av hur politisk folkmusiken har varit och fortfarande är. Den har ofta utnyttjats i politiska kampanjer och manifestationer.
Elias har läst två kurspaket i musikvetenskap, på grundnivå och fortsättningsnivå. Kurspaketen, som samlar olika kurser inom ämnet och innebär att man inte behöver söka dem en och en, har inneburit totalt 60 högskolepoäng. Avslutningsvis skrev Elias en kandidatuppsats där han undersökte fankulturen kring Göteborgsbandet Terra. Kombinerat med tidigare humanistiska studier är han på god väg mot en kandidatexamen, i Elias fall med musikvetenskap som huvudområde.
Att läsa en praktikkurs kan vara ett givande sista steg på vägen mot examen. Kravet är utöver minst 150 högskolepoäng på grundnivå i ett huvudområde som ges vid Humanistiska fakulteten ett godkänt examensarbete och att praktikplatsen är relevant för studierna. Elias berättar mer om praktikkursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning.
Hur gick tankarna inför praktiken och var gör du praktik någonstans?
– Jag ville skaffa mig ett försprång för att kunna fortsätta arbeta med musik direkt när jag färdig med studierna. Jag vill gärna jobba med musik på ett skivbolag och gjorde en lista på skivbolag i Göteborg till vilka jag vände mig för att söka praktikplats. Och så fick jag praktikplats på independent-bolaget Busy Bee Production.
Vad har du för uppgifter på praktikplatsen?
– Uppgifterna är varierande. Jag har huvudsakligt ansvar för bolagets marknadsföring, bland annat på sociala medier. Dessutom deltar jag i produktionen av nya skivor och tar fram material till omslaget. Det kan vara att jag gör blad till insidan av omslaget med låttexter och tackord. Jag är även kontaktperson för en klient till bolaget vars musik vi släpper. Sedan är vi ett relativt litet bolag och då behöver alla hjälpas åt att täcka de ansvarsområden som finns.
På vilket sätt får du utlopp för studierna i musikvetenskap på praktikplatsen?
– I synnerhet får jag användning för musikvetenskapen i samarbetet med artister. Vi får ljudfiler med potentiellt ny musik skickade till oss och utifrån dem ska vi bedöma om materialet är bra nog, om det är något för bolaget att satsa på. I det arbetet är det värdefullt att ha med sig de analytiska verktygen från studierna, exempelvis från kurserna i musikteori.
– Känslan är även att kombinationen musikvetenskap följt av praktik kommer att bli en väldigt bra språngbräda. Du har de teoretiska kunskaperna, du lär dig hantverket genom praktiken och kan dessutom bygga ett kontaktnät som kommer att vara värdefullt i karriären som följer.
Text: Erik Pedersen