Image
Foto av en svensk skogsmiljö
Photo: Pxhere
Breadcrumb

Ny studie: svenskarnas syn på skogsavverkning

Published

De allra flesta vill avverka lika mycket eller mindre än idag. Personer till vänster är tydligt mer restriktiva till avverkning men detta gäller inte i län med hög andel skogsägare.

Sverige är ett land med mycket skog och de allra flesta som bor i landet har någon slags relation till skogen. Dessutom äger över 300 000 svenskar själva skog i någon mån. För första gången studeras allmänhetens inställning till skogsavverkning i SOM-undersökningen. Resultaten presenteras i Svårt att se skogen för alla träd? Svenskarnas syn på skogsavverkning, av Niklas Harring, Björn Rönnerstrand och Aron Westholm.

Befolkningen restriktiv till avverkning

De allra flesta vill avverka skog i den grad som sker idag eller mindre. Väldigt få, endast 6 procent, anser att vi bör avverka mer skog än vi redan gör. Det är därtill förhållandevis många, 25 procent, som svarar att de inte har någon uppfattning.

Diagram över utfallet på frågan om skogsavverkning

Intressant är att bland boende i storstäder är det 47 procent som anser att det bör avverkas mindre skog än vad det görs idag. Bland boende på landsbygden är motsvarande siffra 32 procent. Även personer som står till vänster i politiken vill avverka skog i lägre utsträckning än personer som står till höger. Denna ideologiska skillnad försvinner i län där andelen skogsägare är hög.

En tolkning är att närhet till skogsägare eller att man själv äger skog samvarierar med andra argument för eller emot skogsavverkning än de ideologiska.

Läs hela studien av svenskarnas syn på skogsavverkning.

Mer information
  • Svårt att se skogen för alla träd? Svenskarnas syn på skogsavverkning är ett kapitel hämtat från SOM-institutets kommande forskarantologi Inferno.
  • Frågorna om skogsavverkning ställdes i den nationella SOM-undersökningen hösten och vintern 2023.
  • Undersökningen 2023 gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige. Nettosvarsfrekvensen var 48 procent.