I farbrödernas främsta lekland blandar forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo, från Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, djupgående diskussioner med lättsamma inslag om socialt arbetes svåra frågor. Nu firar podden ett år.
I maj 2023 släpptes avsnittet ”Att äga problemet”. Ett år senare har podden ”Med kriminella hälsningar” släppt tre avsnitt per termin som berör olika teman och ämnen kring kriminalitet och socialt arbete. Podden produceras vid Göteborgs universitet och tar avstamp i forskning om brott och straff tillsammans med Kristina Alstam och Annelie de Cabo, båda lektorer i socialt arbete.
– Det har varit ett fantastiskt år med podden, säger lektorn Annelie de Cabo. Vi har fått möjligheten att verkligen kontextualisera vår forskning och diskutera aktuella frågor på ett sätt som traditionella medier sällan tillåter. Det känns som att vi gör något väldigt viktigt.
Forskarkollegan Kristina Alstam håller med. Formatets stora fördel är att sätta saker i sin kontext. Som ”ett giftermål mellan forskning och pedagogik med en satirisk ton”, som hon beskriver det.
– Till skillnad från våra korta uttalanden i media kan vi här tala till punkt och verkligen förklara sammanhang. Vi kan fästa in frågorna i forskningen. Det pedagogiska tillvägagångssättet gör det möjligt att fördjupa sig i komplexiteten, säger Kristina Alstam.
En viktig plattform för forskning och praktik
Podden har snabbt blivit ett populärt och omtyckt tillskott i diskussionen om brott, straff, kriminal- och socialpolitik. Både lyssnare och media talar om podden som en plattform som inte bara ställer frågor, utan även ger svar.
– Vi har fått mycket positiv respons från lyssnare som uppskattar att vi tar upp både aktuella samhällsfenomen och grundläggande teorier inom socialt arbete. Det känns roligt att vi kan bidra till att fördjupa intresset för dessa frågor, säger Annelie.
Varje avsnitt har med en gäst från fältet. Forskarna ser podden som en möjlighet för praktiker att göra sin röst hörd och dela med sig av konkreta exempel och egna erfarenheter.
– Vi måste nå ut. Det är helt avgörande just nu att fler från socialt arbete, fler från människobehandlande organisationer överhuvudtaget, går ut och uttalar sig. Alla i sin professionella position behöver uttala sig om vad vi vet och kan. För vi kan socialt arbetes förutsättningar, säger Kristina.
Utmanar en manlig arena
Det bjuds på en del anspelningar om den maskulina arenan som framställs i media kring kriminalitet. Inte minst i poddens omslagsfoto, där forskarna gestaltar profiler klädda i jägarvästar och med ett älghuvud. Hur kommer det sig?
– Det här är ju en fruktansvärt maskulin domän. Kan det bli mer maskulint än brott och straff? Det är bara farbröder, farbröder, farbröder. Så det är ju väldigt roligt att leka med det faktumet att jag och Annelie nu ger oss in i farbröderna största lekland, säger Kristina.
Intervjuformat och frihet att välja ämnen
Det är inte bara att bana väg för fler röster som är poddens styrkor. Utan också friheten att välja och utforska ämnen som inte alltid får plats i andra forum.
– Vi kan prata om allt från motivationsarbete och kriminalitet till de politiska implikationerna av socialt arbete, säger Annelie. Det gör att vi kan lyfta fram det som verkligen skaver och diskutera det på djupet.
Ett återkommande tema i podden är hur socialt arbete ofta kommer in i bilden när katastrofen är där. Något forskarna vill belysa och förändra.
– Det blir ofta taskigt mot socialt arbete att komma in när krisen redan är ett faktum, säger Kristina. I podden kan vi ge oss själva tid att prata igenom frågorna innan krisen inträffar.
Till hösten släpps ytterligare tre avsnitt. Förhoppningen är att utöka antalet avsnitt, men det är ännu ovisst. Framtiden för podden ser däremot ljus ut.
– Vi har så många fler ämnen att ta upp, säger Annelie. Det är ett arbete som kräver mycket tid och engagemang, men responsen från våra lyssnare gör det verkligen värt det.