Image
Bilden visar några tonårskillar som festar och dricker.
Photo: Pexels
Breadcrumb

Alkohol & brott: Hur alkohol påverkar kognitiva funktioner och beslutsfattande – implikationer för en rättslig kontext

Forskning
Hälsa & medicin
Samhälle & ekonomi

Angelica Hagsand, docent på Psykologiska institutionen, medverkar i CERAs Journal club där vi diskuterar aktuell forskning som rör vårt område riskbruk, missbruk och beroende. Alla som är intresserade är hjärtligt välkomna att delta!

Webinar
Date
8 Nov 2024
Time
13:00 - 14:00
Location
Zoom, se bifogad länk.

Good to know
Ingen anmälan krävs.
Det är kostnadsfritt att delta.
Seminariet genomförs på svenska.
Organizer
CERA: Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende vid Göteborgs universitet

Introduktion till ämnet

Alkoholkonsumtion är starkt sammankopplat med brott, vilket rapporter från till exempelvis Systembolaget, Brottsförebyggande rådet, och Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) visar. Risken för våld är extra stor i vissa miljöer, exempelvis som barer och krogar under senare delen av kvällen och natten då berusningen är stor, visar en rapport från 2017 av IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet och CERA. Vidare visar flera svenska och internationella rapporter att polisen ofta kommer i kontakt med alkoholpåverkade misstänkta och gärningspersoner.  

Trots den höga prevalensen av berusade misstänkta och gärningspersoner i samhället finns det i dagsläget väldigt lite forskning på dels hur akut alkoholpåverkan, samt dels hur kroniskt alkoholberoende över tid, påverkar kognitiva funktioner, beslutsfattande och agerande hos dessa personer i förhörssituationer. Det finns också lite kunskap om hur polis och andra rättspraktiker bemöter och hanterar misstänkta personer med akut alkoholpåverkan eller beroendeproblematik under förhör.

Om seminariet

Image
Bilden är ett porträtt av föreläsaren Angelica Hagsand.
Angelica Hagsand
Photo: Erika Danielsson

Medverkande:
Angelica Hagsand, docent på Psykologiska institutionen.
Moderator:
Kristina Berglund, docent på Psykologiska institutionen och föreståndare för CERA.

På seminariet presenteras två nyligen publicerade studier (se bilagorna längst ner på sidan), som med olika vetenskapliga metoder har studerat hur alkohol påverkar hur misstänkta personer tar beslut och agerar i förhörssituationer. Den ena studien är ett psykologiskt labbexperiment för att kausalt studera alkoholens akuta effekt på kognition, och den andra studien är en arkivstudie som har analyserat svenska polisförhör med alkohol- och drogpåverkade/eller beroende misstänkta för brott. Dessa studier kan i förlängningen ha teoretiska implikationer för fortsatt forskning samt praktiska implikationer för rättsväsendet på sikt.

Populärvetenskaplig artikel om studierna i The Conversation

Zoomlänk till seminariet: 
https://gu-se.zoom.us/j/69413175345?pwd=ak3eopYyq2catwG5cng02b8nczo77Q.1

Om CERAs Journal club

En Journal club är en bokklubb som tar upp kortare vetenskapliga texter, en modell som sedan länge använts inom medicinområdet – ett, informellt, lättsamt och socialt sätt att diskutera aktuell forskning. I CERAs Journal club diskuterar vi aktuell forskning som rör vårt område riskbruk, missbruk, beroende.

CERAs Journal club blir också en mötesplats för att träffas och diskutera hur relevant det som behandlas i den vetenskapliga texten är, för den egna verksamheten. Det är också ett bra forum för att utveckla sina färdigheter i kritisk läsning. Det sista är nog så viktigt, för det publiceras en hel del som inte riktigt håller den kvalitet man kan kräva av vetenskapliga publikationer.

Varje gång vi träffas i Journal club har en forskare inom CERA valt ut en aktuell forskningspublikation, som hen sedan vill diskutera och lyfta frågor kring. Du som är med i Journal club behöver inte förbereda dig inför mötet och du kan välja att aktivt delta i diskussionen eller att enbart var med och lyssna.

Alla intresserade är hjärtligt välkomna att delta i CERAs Journal club!

Ta del av andra nyheter och evenemang på CERAs hemsida.
Kontaktperson på CERA: 
Katarina Englund