Image
Kvinna framför en holografisk skärm
Photo: Shutterstock
Breadcrumb

AI – är frågorna verkligen så nya?

Forskning
Populärvetenskap

Välkommen till höstterminens första Kunskapslunch.

Webinar
Date
25 Sep 2024
Time
12:00 - 13:00
Location
Webinar
Registration deadline
24 September 2024

Participants
Matilda Arvidsson, docent i internationell rätt
Image
Matilda Arvidsson
Matilda Arvidsson

Att AI blivit en del av både arbetet och privatlivet har många redan upplevt. Det väcker många frågor och en ny europeisk reglering – EU AI Act – har just tagits fram för att hantera dessa. I min forskning utgår jag från att de frågor som AI väcker i vår samtid speglar de som vi under 1970-talet hanterade i samband med att automatisk databehandling (ADB) blev vanligt, och då vi fick världens första nationella lag om dataskydd: 1973 år Dataskyddslag. Om vi –i stället för att utgå från att ’allt är nytt under solen’– tar vara på den erfarenhet och kunskap som finns att hämta från det nära förflutna om ADB och 1970-talets både nationella och internationella datapolitiska debatter öppnas nya perspektiv på AI, och inte minst på vem som kan och vet något om de grundläggande frågor som AI väcker.

Om talaren

Matilda Arvidsson är docent i internationell rätt och biträdande lektor i allmän rättslära, med AI och rätten som inriktning. Matilda forskar om interaktionen mellan rätt, människa, teknik, djur och natur och har skrivit om så skilda ämnen som drönare i krig, AI, maskininlärning och automatiskt beslutsstöd i myndighetsbeslut, svensk kolonialrättshistoria i Kongo, och trädgårdsdesign som del av domstolars arkitektur.

Kunskapslunch – matnyttig kunskap i lunchformat

På Handelshögskolans Kunskapsluncher presenterar utvalda forskare sina fynd kopplat till deras senaste forskning. Det är en möjlighet för dig att lära dig mer om spännande och aktuella ämnen, att ta del av inte bara en till många delar ytlig mediebild utan gå mer på djupet av ett aktuellt ämne. Vi hoppas det blir ett trevligt tillfälle att ta del av en bit av skolans hjärta - forskningen!

Kunskapsluncherna är öppna för alla 
- sprid gärna i ditt nätverk!

Du hittar alla Kunskapsluncher här.