Breadcrumb

Seminarium om tjära

Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Naturvetenskap & IT

Hantverkslaboratoriet, Svenska kyrkan och Länsstyrelsen i Västernorrland län bjuder in Svenska kyrkans personal och förtroendevalda samt hantverkare och byggnadsvårdsföretag till ett seminarium om trätjära

Seminarium
Date
25 Oct 2024
Time
09:00 - 15:30

Organizer
Hantverkslaboratoriet

De senaste åren har det pågått ett omfattande utvecklingsarbete kring produktion, behandling och applicering av tjära för att möta de problem många upplevt kring dålig beständighet av tjärbehandlingar av tak. Under denna praktiskt inriktade dag presenterar Eriksson, Bygg & Hantverk i Karlskoga AB, om den färdiga taktjära han tillverkar utifrån ett recept från 1790 och målaren Ludvig Tigerhielm, Öfwerselö Byggnadshantverk, presenterar sina erfarenheter och det utvecklingsprojekt kring tjära han genomfört vid Hantverkslaboratoriet.

Program och anmälan kommer inom kort!

 

Kunskap om tjära

Arja Källbom har på uppdrag av Hantverkslaboratoriet skrivit en förnämlig kunskaps-
sammanställning om tjära. Läs mer och ladda ner rapporten här.

Nordic Tar Network

Nätverket Nordic Tar Network möjliggör kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna. Nätverket samlar in och dokumenterar kunskap om tjära som sedan sprids till brukare, entreprenörer, förvaltare och beslutsfattare.Två gånger per år har Nordic tar network träffats i Norge, Finland och Sverige. Västerås stift har varit en av aktörerna i detta samarbete. För 2024 planeras ytterligare en träff. Läs mer om nätverket här.