Sandra valde Kultur: ”Varje kurs ger dig ett par nya glasögon”
Från kandidatprogrammet Kultur till ett jobb som arkivhandläggare. Som nybliven alumn har Sandra Hansson nästa steg i karriären klart för sig. Hon tycker att utbildningen är intressant för alla som har ett kulturintresse. Därigenom förenar den studenter med olika erfarenheter, med ett stort kunskapsutbyte som följd. Varje kurs, tycker Sandra, har inneburit ett par nya glasögon att betrakta kulturen och samhället genom.
Sandra, berätta om varför du sökte till Kultur!
– Kultur är ett stort intresse, jag har väl ofta arrangerat mitt liv efter kulturen. Jag flyttade till exempel till Göteborg för att jag lockades av stadens musikscen. Sedan intresserar jag mig även för samhällsstrukturer, hur vi påverkas av dem, och för hur kultur som fenomen utifrån aspekten hur den formar våra liv. När jag läste på om kandidatprogrammet reflekterades de intressena också i den bild som jag fick av utbildningen.
Vad kännetecknar Kultur som utbildning för dig?
– Det är ett brett program och det är klart, vid första anblick kan det vara svårt att veta exakt hur man ska navigera genom studierna mot en efterföljande karriär. Men bredden innebär samtidigt möjligheter. Dels genom att du får nischa dig i den riktning du önskar, undersöka de ämnen och frågor som särskilt intresserar dig. Sedan innehåller ju programmet också praktik och en breddningstermin där du får välja inriktning efter egna preferenser. Dessutom ger bredden ett enormt kunskapsutbyte, som uppstår då studenter med ibland vitt skilda erfarenheter möts på en och samma utbildning.
Vilka lärdomar från programmet tycker du har varit särskilt värdefulla?
– Förmågan att kunna förstå världen, att kunna bryta ned olika fenomen i samhället, även de som ibland kan vara svåra att formulera. På utbildningen har vi sagt att varje kurs ger dig ett par nya glasögon att betrakta kulturen och samhället genom. Men det kräver att du övar, övar och åter övar. Det har vi gjort, bland annat genom att kontinuerligt läsa och granska texter, där några är så gamla som 200 år. Men genom att knyta historien till samtiden får du också nya perspektiv på dagens samhälle. För att vi ska kunna göra det spelar seminarierna en stor roll. Det är där, snarare än i första hand på föreläsningar, som vi vrider och vänder på kunskap.
– Sedan diskuteras såklart aktuella kultur- och samhällsfrågor. Till exempel de moment där vi analyserat politiska dokument som lagar och propositioner. Hur har de uppstått? Varför ser de ut som de gör? Hur kommer de att slå ut? Kultur är ju en humanistisk utbildning på pappret, men i praktiken är det i allra högsta grad även en samhällsutbildning.
Vem tycker du då ska överväga att söka den här utbildningen?
– Det är en utbildning som verkligen passar den som är intresserad av samhällsstrukturer och människan som social varelse. Men ditt engagemang behöver inte gå djupare än att det ryms i ett stort allmänt kulturintresse – det kan vara för exempelvis film, musik eller konst – och att du tycker att kulturen fyller en viktig samhällsfunktion. Då kommer du att få ut något av programmet.
Du har nyligen tagit examen. Vad kommer du att göra härnäst?
– Jag börjar nu ett arbete som arkivhandläggare och kommer där att ägna mig särskilt åt menprövning. Det innebär arbetsuppgifter som kräver ett kritiskt öga och det är något som jag känner att programmet har förberett mig väl inför.
– Men jag kan absolut tänka mig att återvända till universitetet i framtiden och läsa vidare på masternivå. Med en examen från Kultur öppnar sig flera möjliga vägar för den som vill nischa sig ytterligare. Det går ju att söka vidare studier till såväl arkivarie som exempelvis till bibliotekarie eller kommunikatör.
Text: Erik Pedersen