Tillsammans med forskare från Humanistiska fakulteten djupdyker vi och utforskar en av historiens mest inflytelserika civilisationer. Under två fullmatade kvällar blir det flera kortare föreläsningar om allt ifrån filosofiska strömningar, romersk retorik, kejsaren i konsten och antikinspirerad arkitektur i Göteborg.
Program 25 november
Kejsaren i konsten
Alexandra Fried, universitetslektor i konst- och bildvetenskap
I Ridley Scotts Gladiatorfilmer porträtteras de romerska kejsarna Markus Aurelius, Commodus, Geta och Caracalla i målande skådespelarporträtt. Föredraget handlar om hur dessa kejsare porträtterades i konsten i deras egen samtid och framför allt hur de själva ville bli avbildade och uppfattade av sitt folk.
Kläderna gör mannen – och kvinnan – i det antika Rom
Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv
Hur klädde sig romerska män och kvinnor för 2000 år sedan? Togan är ett omtalat plagg och välkänd långt efter antiken, men vem kunde egentligen bära en toga i det antika Rom? I det hierarkiska romerska samhället var viss klädsel var reglerad efter en individs plats i den sociala hierarkin. Kläder spelade därmed en viktig roll i att visuellt förmedla en persons status men lika viktigt var att markera skillnader i mäns och kvinnors klädsel, som en spegling av det dåtida samhällets genusstrukturer.
Klassisk retorik och nutida politik
Barbro Wallgren Hemlin, universitetslektor och docent i svenska språket
Retoriken som teori uppstod i antikens Aten och Rom, men som praktik är den lika gammal som människan själv. Teorin är skapad ur praktik. Den är på riktigt, den är tidlös och vi tillämpar alla dagligen de tekniker som de klassiska retorikerna så klarögt beskrev. I mitt föredrag belyser jag aktuella exempel hämtade från svensk och amerikansk politik med hjälp av retoriska verktyg.
Varje föreläsning är cirka 20 minuter. I slutet av kvällen kommer det finnas tid för frågor.