University of Gothenburg
Image
Breadcrumb

Algpodden

Angela Wulff och Ellen Schagerström i heta diskussioner om deras favoritämne: Alger! I avsnitt om cirka femton minuter förklarar de varför sjögrässallad borde heta någonting annat och varför kiselalgen är så himla underbar - plus allt däremellan. Där här är den nördiga podden där vi alla, utan förkunskaper, kan få en inblick i algernas förlovade värld. Nytt avsnitt varannan vecka!

Vad är skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld? Och vad är egentligen surt kärringhår? Det är frågor som algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff reder ut i Algpodden.

Idén till Algpodden väcktes när Angela Wulff och Ellen Schagerström medverkade i radioprogrammet Naturmorgon. 

– Jag hade funderat på att göra en podd i fem år. När vi båda var med i en direktsändning om alger från Lysekil testade jag idén på Ellen och hon nappade direkt, säger Angela Wulff.

Små och stora alger

Båda har ett stort intresse för alger. Angela Wulff är professor i marin ekologi och har länge forskat på mikroalger och cyanobakterier. Nu fokuserar hon sin forskning på kiselalger och har bland annat intresserat sig för kiselalgernas förmåga att genom sina skal släppa igenom ljus och ändra ljus. 

Ellen Schagerström har istället intresserat sig för makroalger, det som vi i dagligt tal kallar tång. Hon är utbildad vid Linnéuniversitetet och Göteborgs universitet och har doktorerat vid Stockholms universitet och särskilt intresserat sig för alger i Östersjön. Tillsammans med professor Lena Kautsky driver hon Tångbloggen.

– Med Algpodden vill vi ge alla algintresserade något att bita i och räta ut en del felaktigheter om alger som florerar i media, säger Ellen Schagerström. 

– Vi tycker att det är särskilt viktigt nu när många, inte minst kockar, har fått upp ögonen för alger, fyller Angela Wulff i.

Lyssna på podden

Du kan ladda ned och lyssna på Algpodden i alla de vanliga poddspelarna, till exempel AcastSpotify och Apple Podcaster.

Angela Wulff är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Hon har bland annat studerat klimatförändringars effekter på alger i Arktis och Antarktis. Hon arbetar mycket med att nyttiggöra forskningen om kiselalger för att skapa nya innovationer.
Ellen Schagerström är forskare på Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc, vid Göteborgs universitet. Hon arbetar även vid stiftelsen Baltic Waters.