”Blossa 24 smakar rök och sjögräs”, heter det när glöggspecialisten Blossa lanserar årets glögg, i år smaksatt med skotsk whisky och den marina rödalgen dulse. Men varför blir algexperterna tillika algpoddarna Angela Wulff och Ellen Schagerström så upprörda över detta?
I veckan presenterade Blossa traditionsenligt årets glögg 2024. I år är det skotskt tema där rökig whisky rundas av med rödalgen dulse. Blossa beskriver vidare hur ”sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup”.
Att den skulle smaka just sjögräs är dock något som forskarna tvivlar starkt på.
– Trots upprepade påpekanden har Livsmedelsverket ännu inte korrigerat att engelskans "seaweed" faktiskt inte betyder "sjögräs" på svenska, utan ska heta "alger", säger Ellen Schagerström, forskare vid Göteborgs universitet. – Livsmedelsverkets ignorans kring detta och vad vi faktiskt stoppar i oss leder gång på gång till missförstånd, eftersom sjögräs är någonting helt annat, fortsätter hon.
Denna gång är det alltså glöggproducenten Blossa som snubblat på Livsmedelverkets felaktigheter. Årets "säsongsglögg" har toner av whisky samt den marina rödalgen dulse (Palmaria palmata). Men i marknadsföringen har det blivit tokigt. Algen benämns som "sjögräs", vilket i sin tur leder till att den sägs representera sjön Loch ness. – Att sjön är Skottlands största sötvattenssjö och således helt saknar rödalger, gör det hela lite pinsamt. Nu kan man ju ta sig stora frihetsgrader inom reklam och marknadsföring, men varför inte hålla sig till havets sälta som just denna rödalg så ypperligt förmedlar?, fortsätter Ellen Schagerström.
Det kan tyckas underligt att den myndighet som ansvarar för allt vi stoppar i oss inte har försökt rätta till sitt översättningsfel, då det lett till flertalet pinsamma felmärkningar av livsmedel under åren. Men spelar det någon roll?
– JA, säger Angela Wulff professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet högt. – Att kalla alger för sjögräs är lika fel som att kalla fläskkotletter för potatismos. Och vad tycker konsumenterna om myndighetens ovilja att faktiskt informera om vad det är vi stoppar i oss? Sjögräs är mat för sjökor, inte människor, avslutar hon med ett leende.
Palmaria palmata, kallad söl på skandinaviska eller dulse på engelska, är en bladformad rödalg som är utsökt att äta.
Den växer på hårda bottnar, som klippor och sten, men kan lika gärna växa som epifyt på andra, större alger. I Norra Ishavet, längs ryska kusten, växer den epifytiskt på blåstång (Fucus vesiculosus). Här hos oss och längs norska kusten hittar vi den ofta på stipen (stammen) av stor-taren (Laminaria hyperborea).
Vid stränder med stora variationer i tidvatten kan man bara dra på sig gummistövlarna och gå ut på stranden och skörda vid lågvatten. Här i Sverige underlättar det om man har på sig badbyxorna och dykapparaten ifall man vill plocka sin egen dulse.