Image
Personer på bokmässan
Photo: Niklas Maupoix
Breadcrumb

HDK-Valand på Bokmässan 2024

Kultur & språk
Populärvetenskap

På årets bokmässa finns medarbetare och studenter vid HDK-Valand representerade på en mängd programpunkter.

Mässa
Date
26 Sep 2024 - 29 Sep 2024
Location
Svenska mässan

Torsdag 26 september

Svenskans styrkor, svagheter och finurligheter 

Tid: 10.00–10.40 

Niclas Hval, programansvarig för magisterprogrammet i litterär översättning vid HDK-Valand, leder ett samtal om utmaningar med att översätta från svenska till andra språk och svenskans finurligheter. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Textur – tvärkonstnärlig scen för studenter och alumner

Tid: 14.45–15.15 

Tre studenter vid kandidatprogrammet i litterär gestaltning läser egna verk i samband med Textur, en scen för studenter och alumner från konst- och skrivskolor. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

 

Fredag 27 september

Fysiska och virtuella universum – ett samtal om platsens betydelse 

Tid: 11.00–11.45  

Daniel Gustafsson, universitetsadjunkt i litterär gestaltning, deltar i ett seminarium om det fysiska rummets betydelse för identiteten och litteraturen i relation till integration, assimilation, ursprung, språk och maktförhållanden. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Tidö i halvtid

Tid: 14.00–14.45  

Mattias Hagberg, universitetsadjunkt och programansvarig för kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid HDK-Valand, leder ett samtal om Tidöavtalets påverkan på den politiska agendan i Sverige och den liberala demokratins utveckling. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Rättsmobilisering i Sapmí 

Tid: 15.00–15.45  

Mattias Hagberg leder ett samtal om samiska gruppers användande av rättsmobilisering i sin kamp om land och erkännande och vilka effekter det kan leda till. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Elsa Beskow 150 år – ytlig idylliker eller radikal konstnär?

Tid: 15.30–15.50  

Linda Holmer, universitetsadjunkt vid enheten för design, deltar i ett samtal om Elsa Beskows konstnärskap. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

 

Lördag 28 september  

Neurodiversitet som resurs 

Tid: 09.40–09.55 

Elisabeth Hjort, professor i litterär gestaltning, berättar och presenterar forskning om autistiskt skrivande och läsande, om neuromixade rum och hur neurodiversitet kan förändra litterär praktik och ses som en resurs. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Att översätta en våldsam samtid

Tid: 10.00–10.40  

Daniel Gustafsson leder ett samtal om utmaningarna i att hitta ett språk som beskriver en vardag av våld och kriminalitet och att översätta slang och nutidsspråk. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Författarskap i rörelse – om skrivande i exil, yttrandefrihet och skapande 

Tid: 12.00–12.20  

Daniel Gustafsson leder ett samtal om författarskapet som en frivillig och ofrivillig rörelse och om hur exil, skapande och yttrandefrihet kan forma författares verk och identitet. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Översättning och överlevnad

Tid: 13.30–13.50 

Jennifer Hayashida, doktorand i litterär gestaltning, samtalar med Mamon Zaidy om hur man arbetar med översättning av litterära skildringar av erfarenheter som står långt ifrån läsarna. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

Emmys Teorem

Tid: 16.30–16.50  

Elisabeth Hjort medverkar i ett samtal med Julia Ravanis om Emmys theorem och vad som formar våra idéer. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.

 

Söndag 29 september

AI ber om ursäkt – vad innebär det? 

Tid: 10.00–10.45  

Mattias Hagberg programleder ett seminarium om hur AI tar fel, hur den speglar samhällets moral och etikett och om huruvida AI innehar en agens eller inte. Mer information om evenemanget finns på bokmassan.se.