Image
none
Under krigsåren förekom avlyssning i Ostindiska huset i Göteborg.
Photo: Göteborgs Stadsmuseum samling
Breadcrumb

Historieonsdag: Agenter och spioner

Kultur & språk
Populärvetenskap

Under krigsåren 1939–45 blev Göteborg en stad för hemliga agenter. Svenska, norska och danska, men även agenter med diplomatisk status hos axelmakterna och de allierade var verksamma i området. Föreläsning i samverkan med Göteborgs stadsmuseum. Öppen för allmänheten. Välkommen!

Föreläsning
Date
27 Nov 2024
Time
18:00 - 19:00
Number of seats
Begränsat- Boka din plats!
Cost
Ingår i entrébiljetten till museet

Good to know
Föreläsningen ingår i en serie under hösten- Forskare från Institutionen för historiska studier föreläser på Göteborgs Stadsmuseum.
Organizer
Institutionen för historiska studier och Göteborgs stadsmuseum

Göteborg 1939–1945

Under krigsåren 1939–45 blev Göteborg en stad för hemliga agenter. Svenska, norska och danska, men även agenter med diplomatisk status hos axelmakterna och de allierade var verksamma i området. Avlyssning var vanligt förekommande och ägde rum på flera platser i staden, bland annat i Ostindiska huset.

I Sverige var informationen om kurir och agentverksamheten stämplad med sekretess fram till 1975. Detta hade till följd att mycket information om hur verksamheten upprätthölls med exempelvis Norge föll i glömska.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Göteborgs stadsmuseum.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Öppen för allmänheten! Välkommen!