Amelie byggde på masterutbildningen med praktikkurs: ”Fick nya perspektiv”
Amelie Klamm läste praktikkursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning under andra året på utbildningen Master in Communication. Praktikplatsen fick hon på hållbarhetsbyrån HoloHouse. Amelie tycker att de varierande arbetsuppgifterna och fokuset på hållbarhetsfrågor på praktikplatsen både breddade och gav nya insikter och fler perspektiv på utbildningen. Idag jobbar hon som administratör på Göteborgs universitet.
Amelie kommer ursprungligen från Tyskland och flyttade till Göteborg för att studera masterprogrammet Master in Communication på Göteborgs universitet. Humaniora och i synnerhet språk och kommunikation är ämnen som löper som en röd tråd genom hennes tidigare studier, där Amelie ägnat sig åt lingvistik, översättning och Klarspråk. Hennes kandidatexamen är inom engelsk och tysk lingvistik.
Amelie, varför föll valet på praktikkursen Kvalificerad arbetspraktik med humanistisk inriktning?
– Under det andra året på mitt masterprogram fick jag möjlighet att bygga på min utbildning genom att läsa valbara kurser. Då ville jag göra praktik för att få arbetslivserfarenhet i Sverige. Och då det inte ingick en praktikkurs i själva masterprogrammet rekommenderade studievägledarna på min institution mig att söka till den här praktikkursen. Eftersom jag har min bakgrund inom humaniora. Sedan fick jag en praktikplats på hållbarhetsbyrån HoloHouse i Göteborg. .
Berätta om din praktikplats. Vad hade du för arbetsuppgifter och på vilket sätt drog du nytta av tidigare studier?
– Praktiken på HoloHouse var främst inriktad på kommunikationsuppgifter. Jag arbetade med webbkommunikation och nyhetsbrev, skapade inlägg för sociala medier och hjälpte till att utforma och översätta en e-learningkurs om hållbarhetskommunikation. Speciellt för den sistnämnda uppgiften kunde jag tillämpa vissa koncept och metoder från min tidigare utbildning. Men jag lärde mig också mycket nytt under praktikperioden.
Vilken introduktion får du av institutionen inför det att praktikkursen inleds?
– Vi fick information via kursens Canvassida (universitetets lärplattform) om praktikplaner och kommande uppgifter inför praktiken vilket var hjälpsamt . Under själva praktikperioden hade vi ett par onlineseminarier där vi studenter på kursen gemensamt diskuterade kurslitteraturen och vi fick dra paralleller mellan den och våra egna erfarenheter under de olika praktikperioderna. Det var väldigt värdefullt.
När du ser tillbaka, är du nöjd med själva praktiken? Kan du rekommendera andra studenter att söka praktikkursen?
– Jag är mycket nöjd med mitt beslut att läsa praktikkursen eftersom det gav mig insikter i den svenska arbetskulturen och dessutom fick jag nya perspektiv på frågor om hållbarhet. Jag skulle rekommendera andra studenter att söka kursen för att bredda sina perspektiv och prova att ta steget utanför universitetsmiljön inför karriären efteråt.
Av: Erik Pedersen