Image
Maria Sundin och Christian Olsson på bokmässan 2024
Photo: Carolina Svensson
Breadcrumb

Rymdsport lockade publik på bokmässan

Published

Går det att sporta i rymden? Kommer vi kunna göra det - och hur skulle det i så fall se ut? Just när besökstrycket var som mest kompakt på Bokmässan i Göteborg 2024 ställde sig Maria Sundin, docent i teoretisk fysik och astrofysiker, och Christian Olsson, journalist på Sveriges Radio, på scenen i GU:s monter för att prata om ett ämne hittat på alldeles själva – rymdsport!

Maria och Christian har träffats ett par gånger i radiosamanhang då Maria regelbundet gästat bland annat P4 Extra där hon upplyst om astronomiska nyheter och fenomen. Vid ett tillfälle började de två skoja om att kombinera sina respektive specialområden – sport och rymden – och när tillfälle dök upp att prova idén högg båda direkt.

- Jag vet ingenting om rymden, men det gör Maria – hon vet allt! Hon vet å andra sidan inget om sport, men det gör ju jag, säger Christian Olsson från scenen i Göteborgs Universitets monter på Bokmässan.

Det blir ingen badminton på månen

Det är fullsatt i raderna när duon drar igång vad som ska visa sig vara ett populärvetenskapligt succékoncept. Samtalet rör sig mellan himlakropparna i vårt planetsystem, och mellan olympiska sporter som höjdhopp, simning, fälttävlan och hockey.

- På månen finns det ingen luft, där är det vakuum. Därför blir det svårt att spela till exempel badminton där. Men på mars finns det faktiskt luft, så där är förutsättningarna annorlunda. Dock består luften till 95 procent koldioxid och är extremt tunn, så alla utövare, oavsett sport, skulle behöva syrgas och andningstuber, berättar Maria när samtalsfärden genom universum nått vår närmaste grannplanet i solsystemet.

Maria Sundin Och Christian Olsson på bokmässan 2024
Photo: Carolina Svensson

Tvär-populärvetenskap

Åhörarskaran runt monterscenen växer allt eftersom duon vänder och vrider på sin tvär-populärvetenskapliga vinkel. Frågeställningarna bemöts av Maria och Christian med en lättsam mix av fakta, humor och filosofi. ”Kan man spela hockey på ismånen Europa?”, ”hur högt hoppar Duplantis på månen?” och ”vad simmar Sara Sjöström i för vätska på Saturnus?”. Fantasifull fysik och vetenskap med glimten i ögat – vem har sagt att naturvetenskap måste vara krångligt eller tråkigt?

Efter framträdandet är både deltagare, arrangörer och publik nöjda.

- Det var ett av de roligaste föredragen jag hållit! säger Maria Sundin, som dagen till ära bär tjusig Star Trek-kostym.

Beskedet: Rymdsportsduon återförenas på Vetenskapsfestivalen

För den som missade dem på bokmässan kommer det en ny chans för rymdsport till våren 2025 då Maria och Christian upprepar succén och bjuder på ett nytt framträdande under Vetenskapsfestivalen.

Text & bild: Carolina Svensson