Image
genrebild
Breadcrumb

Ekonomisk demokrati i fokus: Vad hindrar personalstyrda företag i Sverige?

Published

I länder som USA, Italien och Spanien är personalstyrda företag vanliga, och i USA arbetar runt 10 miljoner personer i sådana företag. De visar ofta goda resultat och har högre medarbetarnöjdhet än traditionella företag. Ändå är denna företagsmodell sällsynt i Sverige.

Trots de positiva resultaten från personalägda företag i andra länder är frågan om ekonomisk demokrati i stort sett frånvarande i den svenska debatten. Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) arrangerar ett webbinarium den 5 november för att belysa varför personalstyrda företag är ovanliga i Sverige och för att utforska möjliga lösningar.

Maria Norbäck, professor i företagsekonomi med inriktning mot management och organisation samt föreståndare för WE, anser att det pratas alldeles för lite om alternativa sätt att äga och styra företag i Sverige, utöver den dominanta formen av vinstdrivande aktiebolag på marknaden. 

– Många av de problem som hyperkapitalismen har fört med sig, med aktieägarvärde som den starkaste drivkraften, grundar sig i att man inte driver företag som tar hänsyn till långsiktighet och hållbarhet, säger Maria Norbäck, professor vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Fler delaktiga i personalstyrda företag

WE vill uppmärksamma företag som sätter de anställdas välmående och lokal förankring i centrum.

– Med flera sådana företag skulle också den lokala demokratin vitaliseras, och människor skulle känna sig delaktiga både i sitt arbetsliv och i det lokalsamhälle där företaget verkar, tillägger hon. 

Under webbinariet Ekonomisk demokrati: Varför är det så ont om personalstyrda företag i Sverige?, kommer Bo Rothstein, senior professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att leda diskussionen. 

– Bo Rothstein är en av de mest kända och mest framstående samhällsvetenskapliga forskarna vi har, och han har länge propagerat för det han kallar 'liberal socialism', det vill säga att individens frihet kan kopplas ihop med idéer om ekonomisk rättvisa och gemensamt ägande, säger Maria Norbäck.

Erfarenheter från ett personalstyrt företag – möt Amanda Azzopardi

För att ge ett praktiskt perspektiv medverkar även Amanda Azzopardi från kulturkooperativet Rio i Göteborg samt Sven Bertilsson, seniorkonsult på Coompanion.

– Vi vill också bjuda in en person som faktiskt driver ett personalstyrt företag, så att hon kan berätta om sina erfarenheter. Dessutom har vi bjudit in en person som arbetar med att stötta dem som vill starta personaldrivna företag, och som kan diskutera hur man hittar finansiering för att starta och utveckla dessa verksamheter, säger Maria Norbäck. 

Maria Norbäck är positivt inställd till fler samtal kring ekonomisk demokrati som kan öppna upp för alternativa synsätt på företagande i Sverige.

– Vi måste börja se denna typ av företagande som ett verkligt och mer hållbart alternativ till det vinstdrivande aktiebolaget. Det är något vi kan lyfta på Handelshögskolan, både med våra studenter och bland våra forskare och lärare, säger hon.

Webbinariet är kostnadsfritt och öppet för alla 

Mer information och anmälan hittar du via länken nedan:
Ekonomisk demokrati: Varför är det så ont om personalstyrda företag i Sverige?

Text: Simon Fredling Jack, kommunikatör