Image
none
Huvudet som ingår i Antikmuseets samling har visats i Belgien under sommaren. (Huvudet till höger i fotot.)
Photo: Kristian Göransson
Breadcrumb

Unikt porträtt av kejsare utlånat av universitetet

Published

Kejsar Caligulas huvud har lånats ut av Göteborgs universitet. Dock rör det sig om en kopia av den romerske kejsarens huvud.

Antikens skulpturer var inte marmorvita från början. Tvärtom, de var målande i skarpa färger. När det Gallisk-Romerska museet i Tongeren i Belgien ville ordna en utställning på temat, vände de sig till Göteborgs universitet med en förfrågan om att få låna kejsar Caligulas huvud.

– Antikmuseets kopia är en mycket noggrant utförd rekonstruktion av hur porträttet kan ha sett ut under antiken när det var bemålat, säger Kristian Göransson, föreståndare för Antikmuseet vid Göteborgs universitet.

Forskare har analyserat färgen

Caligula var kejsare i Rom från 37 till 41 e.Kr. och har gått till historien som en grym och despotisk kejsare. Originalet är ett marmorporträtt som finns utställt på Ny Carlsberg Glyptotek i Köpenhamn. Forskare vid Glyptoteket har länge arbetat med analyser av färgspår på antik skulptur och på detta porträtt ser man med blotta ögat rester av den ursprungliga bemålningen.

Antikmuseets porträtt är en av fyra varianter som tillverkats under ledning av de tyska experterna på antik bemålning av skulptur, Vinzenz Brinkmann och Ulrike Koch-Brinkmann Det gjordes 2014 och köptes in av Antikens vänner som en gåva till Antikmuseet.

– Vi är mycket glada över att ha denna fina rekonstruktion av en bemålad antik skulptur i våra samlingar, säger Kristian Göransson. Tack vare detta porträtt kan vi tydligt visa färgens betydelse i antik skulptur och få studenter och andra besökare att inse hur färgglad antikens konst var.

Utställt i Belgien

Kristian Göransson, som är docent i Antikens kultur och samhällsliv, passade på att besöka utställningen i Belgien under sommaren. Han tycker på det hela taget att universitetets kopia av kejsarens huvud visades i ett viktigt och informativt sammanhang.

– Genom att visa ett stort antal bemålade rekonstruktioner av antik skulptur lyckades museet i Tongeren förmedla en helt annan bild av antiken än den klassiskt marmorvita som de flesta kanske föreställer sig. Dessutom var det roligt för vårt lilla museum att medverka med ett utlån på en stor internationell utställning.

Utställningen i Belgien gick igenom allt, från hur skulpturerna höggs ur marmorblocket till vilka mineraler och annat som användes i färgerna, samt hur man med moderna analyser av stenens yta kan se spår av pigment som avslöjar bemålningen.

– I de allra flesta fall har bemålningen försvunnit men ibland finns spår kvar och med naturvetenskaplig analys kan man få spännande resultat som ger en ny bild av antik skulptur, säger Kristian Göransson.

Vill du också se huvudet?

Antikmuseet vid Göteborgs universitet drivs av ämnet Antikens kultur och samhällsliv vid Institutionen för historiska studier. Antikmuseet innehåller en representativ samling föremål från de antika kulturerna runt Medelhavet med fokus på det antika Grekland, Cypern och Romarriket. Samlingen omfattar allt från keramik och terrakottafigurer till glas, mynt, marmorporträtt och inskrifter.

Utställningen i Belgien är nu stängd och Caligulas huvud har lämnats tillbaka till Göteborgs universitet. För den som är nyfiken på hur kopian av kejsar Caligulas huvud ser ut, så är Antikmuseet öppet varje onsdag kl. 13–16 under hösten.

För mer information om bemålningen av antik skulptur, se Glyptotekets forskningsprojekt: About the Tracking Colour Project

Text: Cecilia Sjöberg