Image
Så kan ny teknik hjälpa företag att stärka arbetet med biologisk mångfald
Foto: Simon Fredling Jack
Photo: Simon Fredling Jack
Breadcrumb

Så kan ny teknik hjälpa företag att stärka arbetet med biologisk mångfald

Published

Med tekniken som snabbt utvecklas för att mäta och skydda biologisk mångfald får företag möjligheten att integrera lösningar som kan göra skillnad. På SamBios näringslivsfrukost samlas företag och forskare för att diskutera hur dessa innovationer kan stötta näringslivets hållbarhetsarbete.

Den 5 november möts företag och forskare för att utforska hur ny teknik kan användas för att skydda och övervaka biologisk mångfald i en tid av stora utmaningar. Viktor Elliot, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, är en av flera forskare som kommer att delta. En stor del av hans forskning fokuserar på att integrera biologisk mångfald i finansiellt beslutsfattande.

– En central del av finansiellt beslutsfattande är att ha ett trovärdigt beslutsunderlag. För mig är det därför särskilt intressant att utforska hur vi kan nyttja teknologi för att skapa bättre beslutsunderlag som på allvar tar hänsyn till påverkan och beroendet av biologisk mångfald, säger han inför evenemanget.

Teknik för att mäta biologisk mångfald

Den gröna omställningen kräver nya teknologier för att företag ska kunna mäta och värna om biologisk mångfald som en del av sitt hållbarhetsarbete.

– Vi har globala, regionala och nationella mål för att minska vår negativa påverkan och bevara biologisk mångfald. Men målen riskerar att bli ihåliga om vi inte har metoder och teknologi för att kunna mäta, rapportera och följa upp dessa mål, säger Viktor Elliot

Idag bygger mycket av arbetet med att mäta biologisk mångfald fortfarande på platsbesök, inventeringar och frivilliginsatser. För att göra arbetet skalbart krävs nya tekniska verktyg. Med tekniker som sensorer, eDNA, satellitdata och AI för bildigenkänning skapas nya möjligheter att övervaka och analysera ekosystem i realtid. Samtalen under kunskapsseminariet kommer också belysa framtidens teknologier och vilka lösningar som väntar på marknaden.

– Det är jätteviktigt att diskutera och förstå vilka typer av tekniker som fungerar bäst i olika sammanhang, och hur de kan kombineras för att skapa trovärdighet och transparens, säger han.

Möjligheter och risker med ny teknik

Under näringslivsfrukosten får deltagarna insikt i vilka tekniker som är mest lämpliga för olika branscher, och hur företag kan använda dem för att möta kraven på hållbarhetsrapportering. För företag som är tidigt ute med att implementera dessa tekniker kan det innebära en möjlighet att positionera sig som ledande inom hållbarhet, men det finns också risker.

– Det finns alltid risker med att vara först med ny teknik. Samtidigt är det många som tycker att det är spännande och roligt att vara först. Från ett företagsperspektiv så tror jag att vara tidigt ute kan innebära många fördelar, exempelvis genom att man får uppmärksamhet som en föregångare, att implementering tar tid, att man kan ta position i och påverka teknikutvecklingen och inte minst att man har större utrymme för att experimentera och lära sig om teknikens styrkor och svagheter, säger Viktor Elliot. 

Ett viktigt kunskapsseminarium

Men att integrera teknik för att mäta biologisk mångfald är ingen dans på rosor. 

– Att köpa tekniska hjälpmedel är en sak, men att lära sig använda dem och integrera dem i beslutsprocesser är något helt annat. Det kräver tid, resurser och utbildning och det skapar såklart stora utmaningar. Det kan också vara svårt att veta vilken typ av teknisk lösning man ska satsa på och det är därför jag tycker att den här typen av kunskapsseminarium är viktiga, säger han. 

Evenemanget riktar sig till alla som arbetar inom eller med näringslivet och vill förstå hur teknologiska lösningar kan bli en del av deras hållbarhetsarbete. Det är också ett tillfälle för företag att nätverka med andra aktörer och få en inblick i hur teknikutvecklingen kan anpassas efter deras behov.

SamBio arrangerar träffen i samarbete med Universeum och CSR Västsverige, med målet att öka kunskapen om biologisk mångfald och stärka engagemanget för hållbarhet inom Västra Götalands näringsliv.

– SamBio är en plattform för kunskapsspridning om biologisk mångfald, finansierad av Västra Götalandsregionen. Vi fokuserar på att sprida kunskap till både skolungdomar och näringslivet, förklarar Viktor Elliot.

Trots att både människor och företag är beroende av biologisk mångfald och fungerande ekosystem för sin överlevnad, är kunskapen om hur företag påverkar och är beroende av biologisk mångfald fortfarande begränsad, beskriver Viktor Elliot. 

– Därför tycker jag att det är jätteviktigt att det finns aktörer som sprider kunskap, inte bara om hur illa ställt det är med biologiska mångfald, utan också om vad vi kan göra tillsammans för att försöka bryta den negativa trenden på ett samhällsekonomiskt försvarbart sätt, avslutar Viktor Elliot. 

Anmäl dig till evenemanget här

Läs mer om evenemanget

Program:
7.45 Universeum öppnar dörrarna
8.00 Frukost serveras
8.15 Välkommen och introduktion
8.30 Korta presentationer av tekniker och företag (t ex sensorer, eDNA, drönare, satellitdata)
9.30 Kort panelsamtal med deltagande företag
9.45 Sammanfattning och avslutning
10.00 Möjlighet att besöka visualiseringslabbet Vislab på Universeum på egen hand

Deltagande är kostnadsfritt och vi bjuder på frukost! Observera att antalet platser är begränsat.

Text: Simon Fredling Jack, kommunikatör