Breadcrumb

Exjobbet: en app för museer

Frida Berntson är en av de allra första som tar examen från masterprogrammet i digital humaniora. Examensarbetet är en app utvecklad för museer.

Appen som Frida Berntson har skapat använder AR-teknik (augmented reality – förstärkt verklighet på svenska) och går ut på att olika plattor kallade ”targets” gör så att 3D-föremål dyker upp på surfplattans eller telefonens skärm när kameran riktas ditåt. På skärmen går det sedan att rotera föremålet och läsa mer om dess historia och ursprung. Man länkas också in i museidatabasen Carlotta där det går att få reda på mer om föremålen.

Arbetar extra på Världskulturmuseet

Appen är testad mot fokusgrupper och Frida Berntson ska inom kort presentera den för Världskulturmuseet där den kan fungera som ett komplement till den permanenta utställningen Korsvägar.
– Jag jobbar extra som värd där och de använder ju redan digitala hjälpmedel i sina utställningar. Appen kan tillgängliggöra fler föremål i utställningen digitalt. Jag vill visa vad som går att göra med 3D, det finns en stor potential att skapa nya saker, säger Frida Berntson.

Frida Berntson demonstrerar sin app.

Oersättliga kunskaper

Det var efter en kurs i kulturarvsteknologier där studenterna fick skapa olika appar och digitalisera föremål i olika  program som hon fick idén att utveckla en egen app.
– Det är de kunskaperna jag har använt när jag skapade appen. Den kursen har varit helt oersättlig, säger Frida Berntson.
Hon har sedan tidigare en examen från kandidatprogrammet i kultur och har länge varit intresserad av museivärlden. Under sin tid som utbytesstudent i USA studerade hon Nordamerikas ursprungsbefolknings konsthistoria och läste också japansk, kinesisk och koreansk konsthistoria. Förhoppningen är att kunna fortsätta att arbeta digitalt på museum.

”Tvärvetenskapligt på riktigt”

Masterprogrammet i digital humaniora startade hösten 2017 och Frida Berntson påpekar att det var lite rörigt det första året.
– Men det var vi ju beredda på. Vi har varit lite försökskaniner. Men sedan löste sig allt, andra året var väldigt bra. Det har varit mycket praktiskt lärande och många studiebesök. Och att vi fick göra något mer än bara en uppsats på slutet, det är supercoolt. Det är tvärvetenskapligt på riktigt, säger Frida Berntson. 

Frida Berntson demonstrerar sin app.

Frida Berntson demonstrerar sin app.

Frida Berntson visar två av sina ”targets”. Det ena är en vattentät korg från USA som använts för att laga mat. Stenar upphettades i en eld och lades i korgen som var fylld med gröt av ekollon. Det andra föremålet är en hund av lera som använts i begravningsceremonier i Sydamerika.

Läs mer om den vattentäta korgen
Läs mer om hunden
Frida Berntsons rapport i GUPEA.