Image
Algsallad på tallrik.
Sjögrässalladen som serveras på många restauranger har ingenting med sjögräs att göra. Den är gjord av alger, vanligtvis av brunalgen Undaria pinnatifida, även kallad wakame.
Photo: Karl-Johan Nylén
Breadcrumb

Alger, tång eller sjögräs – professorn reder ut begreppen

Published

Alger har på senare år blivit en populär ingrediens i vår kost. Men när de presenteras för konsumenter är det vanligt att alger, tång och sjögräs blandas ihop. Vad är egentligen skillnaden och varför blir det så ofta fel? Angela Wulff, algforskare och professor i marinekologi, reder ut begreppen.

Vad är skillnaden mellan sjögräs och alger?

– Det är två helt olika saker! Sjögräs är kärlväxter som växer i vatten. De har rötter, stam, blommor och frön. Alger skiljer sig från sjögräs genom att de helt saknar rötter. En av de största skillnaderna mellan alger och kärlväxter är att alger saknar ledningsvävnad. I stället för blad och stam har de en bål som de tar upp näring genom. Alger är något som är gott att äta, men sjögräs äter vi lika lite som vi äter gräs på land.

Om de är så olika, varför blandas de ihop?

– Det rör sig i grund och botten om en felöversättning. Engelskans ”seaweed” har översatts till sjögräs på svenska. Men engelskans ”seaweed” är ett samlingsbegrepp för makroalger, alltså stora alger. Det här kan skapa förvirring, men att sälja alger som sjögräs blir fel. Inte skulle vi kalla blåbär för gran, vilket faktiskt är mer korrekt än att kalla alger för sjögräs!

Image
Angela Wulff porträtt.
Angela Wulff är professor i marinekologi på Institutionen för biologi och miljövetenskap. Hon driver Algpodden tillsammans med kollegan Ellen Schagerström och är en av lärarna på kursen Alger i klassrummet.

Varför tror du att företag och restauranger fortsätter skriva sjögräs på produkter och menyer?

– Jag tror att det handlar om bristande kunskap om vad som finns under ytan. Många verkar tycka att det låter mer aptitligt att skriva sjögräs i stället för alger. Men det är inte okej att i marknadsföringssyfte visa kunskapsförakt och ta sig friheten att missleda kunderna för att tjäna pengar!

Vad är då skillnaden mellan tång och alger?

– Tång är ett vardagligt namn på fleråriga makroalger exempelvis blåstång, tarmtång och karragenalg. Enkelt kan man säga att all tång är alger, men alla alger är inte tång.

Vilket begrepp tycker du att vi ska använda?

­– Alger, det är inte svårare än så. Alger är dessutom gott och nyttigt och jag tror att vi kommer att se många fler produkter med alger de närmaste åren!

Text: Karl-Johan Nylén

Fakta om alger, tång och sjögräs

 

Sjögräs är växter med rot, stam, blad, blommor och frön. De tar upp sin näring genom sina rötter. Sjögräs är växter som utvecklats på land och sedan återkoloniserat havet. I Sverige finns framför allt ålgräs, som har en viktig ekologisk roll i havet.

Alger saknar rötter. I stället för blad och stam har de en bål. Algerna delas in i makroalger, som är synliga för blotta ögat och mikroalger som är så små att det behövs lupp eller mikroskop för att se.

Mikroalger är encelliga organismer som delas in i flera grupper, exempelvis kiselalger och encelliga grönalger. Mikroalger kan orsaka algblomningar, men de blommar inte. Med algblomning menas en massförekomst som sker vid gynnsamma förhållanden, exempelvis vårblomningen som är basen för livet i havet.

Makroalgerna är stora alger. De delas in i grönalger, brunalger och rödalger efter pigmentfärg. Makroalgerna saknar rötter men har ofta fastsättningsorgan som de sätter sig fast med på hårda ytor. Bland makroalgerna finns många arter som används till matlagning, exempelvis grönalgen havssallat och rödalgen köttblad.

Tång är ett vardagligt namn på de fleråriga makroalgerna, främst brunalger som blåstång och sockertång. Även fleråriga röd- och grönalger kan kallas tång, exempelvis karragenalg och tarmtång.

Kelp syftar på flera arter av storvuxna brunalger som bildar undervattensskogar. Kelpskogarna skapar viktiga livsmiljöer för många andra arter i havet.

Lyssningstips

Tillsammans med kollegan Ellen Schagerström reder Angela Wulff ut skillnaderna mellan tång, alger och sjögräs i första avsnittet av Algpodden.