Vad gör du på Svenska Handelskammaren i London?
Mitt team och jag arbetar för att stärka det svensk-brittiska ekosystemet. Detta gör vi genom att skapa en plattform där individer från startups, scaleups, och ledande globala företag kan mötas, dela kunskap, och etablera långsiktiga relationer.
På Svenska Handelskammaren i London arbetar vi utifrån sektorfokus. Jag täcker mer av den transaktionsdrivna sidan av vårt medlemskap vilket främst består av investorer samt alla affärsrådgivare runt om private equity och M&A industrin såsom banker och juristfirmor. Till exempel har jag projektlett kammarens årliga Nordic Private Equity Forum, och har nyligen accelererat planeringen för Nordic M&A Forum som äger rum i Q1 2025. Som scholar är jag ansvarig för att arrangera evenemang och mötesplattformar inom min sektor. Syftet är att dels skapa värde för våra medlemmar, dels för det bredare ekosystemet. En annan stor del av jobbet handlar om att screena ekosystemet på olika marknader - det kan till exempel handla om att identifiera Sveriges hetaste scaleups inom tech, healthcare eller retail som är redo att skala och expandera till UK. Det kan också handla att identifiera andra nyckelspelare inom ekosystemet. Som scholar är jag också med och driver kammarens hederliga Young Professional's nätverk.
Vad har du lärt dig?
Jag har lärt mig hur en medlemsorganisation som kammaren styrs och utvecklas. Jag har också fått värdefulla insikter i samspelet mellan näringsliv, akademin, och reglering och hur ett samarbete mellan dessa tre pelare går till i en svensk-brittisk kontext. Genom att driva flera projekt från idé till genomförande har jag inte bara utvecklat en förmåga att strukturera och exekvera nya initiativ, utan också lärt mig vikten av att kunna försvara mina idéer och beslut - något som jag kommer ha nytta av i min karriär i framtiden.
Varför ska man söka stipendiet?
Att söka stipendiet ger en möjlighet att känna sig hedrad varje dag genom att representera Sverige på den internationella scenen, bära mycket ansvar, och friheten att bygga sina egna projekt. Dessutom är kammaren i London Sveriges starkaste utlandsbas och det finns många unika saker som kommer med det. Aktiviteten på kammaren i London är hög vilket gör jobbet väldigt roligt och händelserikt.
Vad tar du med dig när praktiken är slut?
Drygt ett halvår in på kammaren kan jag konstatera att jag tar med mig tre saker - En verktygslåda som jag kan använda på en internationell arbetsplats, extraordinära vänskaper, och förståelse över hur internationella ekosystem fungerar och en bredare världsuppfattning svår att få utan att ha upplevt the ins and outs of London.
Hur är livet i London?
Fantastiskt. Ambitionsnivån är hög vilket genomsyrar det mesta. Dessutom känner man tydligt av alla möjligheter som finns i London vilket är motiverande när jag vaknar upp varje morgon. Man träffar oerhört många intressanta människor som jag tror är svåra att hitta på andra platser. London är en väldigt social och kulturrik stad, så om man gillar sport, god mat, och teaterföreställningar så är London the place to be. Här får man chans att uppleva det bästa av allt.
Har du något tips till den som funderar på att söka stipendiet?
Mitt främsta tips till dig som funderar på att söka stipendiet är att du också funderar över vad du vill åstadkomma i framtiden. Kammaren i London är ett utmärkt sätt att bygga grunden för en internationell karriär, men arbetet kommer kännas mer givande om du ser en tydlig koppling mellan din tid på kammaren och dina framtida ambitioner.