University of Gothenburg
Breadcrumb

Lärarutbildning i kemi

Kemi handlar om ämnen, deras egenskaper och omvandlingar. Detta är en kortfattad definition av den kunskap som hjälper oss att förstå omvärlden och hitta kreativa lösningar på både små och stora utmaningar. Lösningar som är viktiga för att kunna bygga ett hållbart samhälle och möta framtidens behov.

Undervisningsbehörighet i kemi

En ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, där minst 45 högskolepoäng kemi ingår, ger behörighet att undervisa i kemi i årskurs 4-6 och årskurs 7-9. Du får dessutom behörighet att undervisa i kemi på gymnasieskolan om du har läst minst 90 högskolepoäng i kemi.

En ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, där minst 90 högskolepoäng ingår, ger behörighet att undervisa i kemi i årskurs 7-9 och i gymnasieskolan.

Kemiämnet i grundskolan och gymnasieskolan

Grundskolan

Kursplanerna på Skolverkets webbplats beskriver kursernas centrala innehåll som omfattar följande kunskapsområden:

  • Kemin i naturen, samhället och människokroppen
  • Systematiska undersökningar och granskning av information

Gymnasieskolan

På Naturvetenskapsprogrammet ges kurserna Kemi 1 och Kemi 2 om vardera 100 poäng. Kemi 1 är obligatorisk för hela programmet. Kemi 2 ingår i inriktningen Naturvetenskap och kan även erbjudas som fördjupningskurs inom inriktningen Naturvetenskap och samhälle.

Kursplanerna på Skolverkets webbplats beskriver kursernas centrala innehåll som omfattar följande kunskapsområden både för Kemi 1 och 2:

  • Materia och energi
  • Reaktioner och jämvikt
  • Kemisk analys
  • Kemin i omvärlden
  • Kemins arbetsmetoder

Kemi inom ämneslärarprogrammet

Kemi ingår i ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i årskurs 7-9 samt i ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan. Kemi kan antingen vara första- eller andraämne. Förstaämnet är det ämne som du skriver dina två examensarbeten om och som du huvudsakligen tränar på under din skolpraktik (Verksamhetsförlagd utbildning - VFU).