En bra bok är kanske den mest klassiska av alla julklappar. Den ger läsaren en möjlighet till koncentration och fördjupning, och i en värld full av skärmar kan den erbjuda ett alternativ till flyktiga reels. Så för alla som har någon som är lässugen på sin julklappslista kommer här åtta tips på läsvärda böcker skrivna av forskare vid Göteborgs universitet.
Trädgårdsmästarens orangeri: om växternas övervintringshus
Orangerie är ett uppvärmt växthus som huserar träd och andra växter som inte klarar av vinterklimatet på våra breddgrader. Om detta berättar trädgårdshistorikern Maria Löfgren i sin bok Trädgårdsmästarens orangeri : om växternas övervintringshus.
Det är en berättelse om hur citroner och fikon blev en del av svensk odling, men också om ljusinsläpp, jord och näring. Boken fick utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2024.
Göteborg under krigshot – i skuggan av andra världskriget
Historikern Lars Hansson tecknar bilden av Göteborg under andra världskriget och skildrar hur hotet om krig påverkade staden och dess invånare. Boken bygger främst på tidningsartiklar och arkivmaterial, varav en del varit hemlighetsstämplat, men bland källorna finns också dagböcker och memoarer.
Boken är ger olika perspektiv på livet i Göteborg under krigsåren. Det handlar om allt från spionverksamheten som pågick och hur skolbarn evakuerades till landet, till hjälpkommittéer som tog emot politiska flyktingar och lägerfångar efter kriget samt utväxlingen av tyska och brittiska krigsfångar.
Flickor och hästar. Avundsjuka och opålitlighet. Om detta handlar den poetiska ungdomsromanen Hästhjärta Pissråtta. Boken utspelar sig kring ett stall i mitten av 00-talet där fyra tjejer försöker ta makten över sina liv och varandra.
Boken är skriven av Anna Nyberg, universitetslektor i litterär gestaltning.
En oväntad glänta – tankar om hälsa och existens
Vad innebär det att vara människa? Denna fråga tar Anders Rosengren, professor i molekylär medicin, sig an i boken En oväntad glänta – tankar om hälsa och existens. Författaren menar att hälsa handlar om så mycket mer än mätbara värden. Det finns också en existentiell hälsa som bland annat handlar om hur vi förhåller oss till oss själva och vårt sammanhang.
Boken uppmanar läsaren att se på hälsa som att hantera livet, med glädjeämnen och besvikelser, sår och återhämtning, sjukdomar och åldrande. Och att leva med en ödmjukhet för vad det innebär att vara människa: att aldrig bli färdig.
Glöm kryddor och gratängformar. I denna kokbok får du i stället ta del av tolv recept och klokskaper för en lyckad digitalisering. Redaktörerna och IT-forskarna Dina Koutsikouri och Charlotta Kronblad har samlat tolv lärdomar från olika digitaliseringsprojekt förpackade i receptformat.
En kokbok för den som är intresserad av samhällets digitala omvandling, snarare än att stå vid spisen
Svenskt näringsliv i omvandling från 1980 till våra dagar
Digitalisering, globalisering och statens förändrade roll har påverkat svenskt näringsliv, som genomgått stora förändringar sedan 1980-talet. Samtidigt har Sveriges ekonomi vuxit och nya branscher och näringar utvecklats. Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia, skildrar denna omvandling och analyserar de bakomliggande processerna i boken Svenskt näringsliv i omvandling från 1980 till våra dagar.
Författaren bjuder på konkreta exempel på hur branscher och företag utvecklats, till exempel riskkapitalbolagens framväxt, gruvnäringens snabbt växlande villkor och entreprenörernas intåg på skolområdet.
Mellan resignation & framtidstro – livsvillkor och lärande hos förortens unga
Det handlar om skolan, förorten och gemenskap. I Mellan resignation & framtidstro – livsvillkor och lärande hos förortens unga försöker författarna och forskarna ge en annan bild än den vanligtvis förekommande av de unga i förorten och deras livsvillkor. Boken är ett resultat av tre forskningsprojekt.
Bokens författare är Ove Sernhede, Nils Hammarén, Johannes Lunneblad och Sara Uhnoo, Majsa Allelin, Kristina Alstam, Helene Fransson, Marcus Herz och Jonas Lindbäck.
Konsten att vara mänsklig: en essä om moral och längtan efter kärlek och demokrati
Sociologiprofessorn Emma Engdahl har i sin forskning fokuserat på de sociala villkoren för mänskliga känslor och inspirerats av klassiska tänkare som Hanna Arendt och Michel Foucault. I essäboken Konsten att vara mänsklig samlar hon tankar om liv, död och konsten att förstå sig själv.