Breadcrumb

Annica Almståhl får stort anslag från Sjöbergstiftelsen

Published

Annica Almståhl, docent och tandhygienist vid avdelningen för oral mikrobiologi och immunologi, får tillsammans med Ylva Tiblom Ehrsson, docent och sjuksköterska vid Uppsala universitet, sex miljoner kronor i forskningsanslag från Sjöbergstiftelsen för att utvärdera två behandlingsprogram för bättre munhälsa för patienter med huvud- och halscancer.

Image
Bild på Annica Almståhl
Annica Almståhl, docent och tandhygienist

Behandling av cancer i huvud- och halsregionen leder till akuta biverkningar som nedsatt salivsekretion, munslemhinneinflammation (oral mukosit), svårigheter att gapa, sväljningssvårigheter, smak- och luktförändringar och smärta. De akuta biverkningarna kan successivt förbättras efter behandlingen men för många är nedsatt salivsekretion samt gap- och sväljsvårigheter irreversibla problem. Sena biverkningar efter behandlingen kan innefatta strålningskaries och osteoradionekros (nedbrytning av käkbenet), vilka båda är svårbehandlade och ofta leder till livslång problematik. De patienter som genomgår kirurgi som en del i sin cancerbehandling kan drabbas av stora besvär. Trots avancerad rekonstruktion av munhåla och ansikte vid mer omfattande kirurgi får patienten ofta en försämrad funktion med nedsatt känsel, förändrat utseende, försämrat tal, tugg- och sväljproblem och att matrester fastnar i munhålan.

Syftet med forskningsprojektet är att utvärdera två behandlingsprogram för att motverka tidiga och sena orala komplikationer hos patienter med huvud- och halscancer. Den ena behandlingsprogrammet består av ett intensifierat munvårdsprogram under cancerbehandlingen för att motverka tidiga orala komplikationer. Det andra behandlingsprogrammet omfattar besök hos en tandhygienist var tredje månad första året efter avslutad cancerbehandling och därefter var sjätte månad under två år för att motverka sena orala komplikationer.